Twingly statistik

tisdag 12 februari 2008

TT tycker polispådrag på Christiania suger


TT, Tid-
ning-
arnas tele-
grambyrå, är en stor makt i det svenska medielandskapet. Kanske inte så stor i dag som för en tio, femton år sedan, men det finns knappt några dagstidningar som klarar sig utan TT:s artiklar, stora som små.
DN försökte, men fick krypa till korset och sluta ett nytt avtal när man fick en ny chefredaktör som insåg TT:s betydelse.
Gratistidningar, som till exempel Metro, bygger till stor del på telegram med nyheter från TT. Gratistidningarna har ju väldigt få journalister som producerar eget material och de skulle inte överleva utan TT.
TT har ju under alla sina år ansetts stå för den objektiva journalistiken, något som en och annan ifrågasätter i dag. Det finns till exempel en blogg som helt och hållet handlar om kritik mot TT:s rapportering, främst då utlandsrapporteringen och allra främst den från Mellanöstern.
Ofta handlar det om översättningar TT gör från till exempel den stora internationella nyhetsbyrån Reuters.
Sedan smyger det sig in en del, medvetna eller omedvetna, lustigheter i TT:s rapportering.
Som till exempel telegrammet som ni kan se en bit av här ovan. Det handlar om den stora och ständiga polisbevakningen på Christiania i Köpenhamn.
På Christiania har man en patrullerande polisman på cirkus var 30:e invånare, medan man i övriga Köpenhamn har en per var 850:e invånare. Allt för att hålla den förhatliga haschandeln på Christiania på mattan.
TT slår i sin rubrik fast att polispådraget på Christiania "suger" och jag uppfattar väl knappast det som speciellt objektivt, särskilt som ordet inte alls förekommer i själva telegramtexten.
Kanske är det ett försök att förnya språket med ett lite ungdomligt uttryck.
Kanske är det ett rent misstag, det kanske var en arbetsrubrik.
Kanske är det någon TT-reporter som råkat ut får Christiania-polisen och verkligen tycker att bevakningen suger.
Vem vet?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Den här rubriken skulla jag gärna ha sett:

"Polisbevakning av Christiania gick upp i rök"

Jah Hollis sa...

Den hade suttit fint.
En gång i tiden hade polisen en mer jovialisk inställning när det gällde Christiania. Man kunde se mellan fingrarna med en hel del, eftersom man också såg det goda med fristaden.
Men med den fascistoida regering landet har nu, ska det inte få finnas några fristäder. Jag har själv varit inne där och sett polisens maktdemonstrationer.
Det för på något vis tankarna till militärdiktaturer.

Lillebror sa...

Jag vågar påstå att danska statens inställning till del beror på Barsebäcks stängning. Den minnesgode kommer säkert ihåg att när Sverige klagade på hashhandeln pekade Danmark med hela handen på Barsebäck. Polisens nuvarande attityd kan alltså ytterst bero på krav framförda från Sverige.

Utan att på något vis sympatisera med den nuvarande regeringen vågar jag också påstå att det inte krävs en fascistoid regering för att rensa bort fristäder. Vanlig svensk socialdemokrati räcker långt i sådana här sammanhang.

http://jahhollis.blogspot.com/2007/03/bokbl-i-kpenhamn-med-vidrig-stank.html

Jah Hollis sa...

Det är möjligt att det är fråga om någon form av byteshandel här. Men Christiania har nog varit ett störningsmoment för många av de som regerar i Danmark nu. Ett område som man inte kan inlemma i systemet och exploatera.
Sedan kanske det inte behövs en fascistoid regering för att sätta planerna i verket.
Men jag har som sagt själv sett polisens maktdemonstrationer inne på Christiania och de för tankarna till diktaturer, polisstater.
Och så har man som fløde på rødgrøden förstört en av Köpenhamns största turistattraktioner.