Twingly statistik

tisdag 26 februari 2008

Förr var det fest när bokrean drog igång

Jag noterar att årets bokrea drog igång för drygt ett par timmar sedan, vid midnatt natten mot tisdagen. Och jag bara gratulerar dom som hängde på låsen och som kanske gjorde fina fynd redan i natt.
Jag har själv vid tillfällen varit med bland dom som väntat i den första skaran, och jag har gjort fynd. Bland annat skaffade jag Michael Jacksons fina whiskyguide, Stora boken om whisky (som faktiskt var slut på direkten, men som jag ändå fick senare till första nattens fina extrapris).
En annan författare som jag fann på bokrea var William Gibson, vars Neuromancer
jag fick till en billig penning och som ledde mig in i ett spännande litterärt universum.
Det var på den tiden då bokrean kändes som en fest och jag till och med studerade katalogerna ingående i förväg.
Nu vågar jag knappt ge mig in i en bokhandel när det är rea. Frestelsen att köpa skulle förmodligen bli för stor, och jag har redan böcker hemma så jag skulle kunna öppna bokhandel.
Dessvärre (?) har frestelsen att köpa böcker verkligen blivit stor och jag äger många böcker jag knappt har öppnat.
Jag gillar verkligen att läsa, men på senare år är det som om det blivit allt svårare för mig att ta mig tid att koncentrera mig på en bok. Så jag får väl ta långa omvägar runt bokaffärerna nu när rean är i full gång.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har samma problem - vilket nu märkts, eftersom jag nyligen flyttat - och jag avstår bokrean helt i år. Har faktiskt inte ens tittat i katalogen. Däremot minns jag väl en bokrea när jag bodde i Lund. Hade tittat ut "Foucaults pendel" av Umberto Eco och det bara rasslade till när rean startade. Har fortfarande aldrig ens läst boken, så saknaden tycks ju inte vara jättestor. Dessutom var det möjligen inbillning, men utbudet i Lund drog klart mer åt det litteraturvetenskapliga än åt det folkliga, om du förstår vad jag menar. Trams. Tror de att Lundaborna inte gillar Michael Jackson?

F'resten: du har nu fått en välförtjänt länk.

Jah Hollis sa...

Tro det eller ej, men jag äger också Foucaults pendel, dock inköpt på grund av en missad avbeställning från en bokklubb. Jag läste ändå några sidor innan den blev stående i bokhyllan.
Jackson whiskybok var lockbete i Malmö bokhandel en gång och den var som sagt ett riktigt reafynd.

Angående länken så tackar jag och ska länka tillbaka när jag varit och jobbat i dag. Måste rusa nu.

Ankan sa...

Jacksons bok var den första whiskyboken jag köpte. Häruppe reas den varje år sen ett gäng år tebaks. Bara den, aldrig nån annan.

Sukkerspinnengelen sa...

Å være avhengig av bokrea kan nok være en tung bør å bære. Hva med å danne en forening for anonyme bokreaberoende. (Veldig fint ord på svensk :-))

Cliff Hanger sa...

"...på senare år är det som om det blivit allt svårare för mig att ta mig tid att koncentrera mig på en bok" - jag känner igen detta. Är det måhända Internets fel, som matar oss med snabba läsupplevelser, som bara ligger ett musklick bort?

Jah Hollis sa...

Ankan: Jag ska ta en koll i år för att se vad som finns på whiskyboks- (och kanske ölboks-)fronten.

Sukkerspinn: Jag tror vi skulle bli ganska många. Många känner nog ett behov av att köpa böcker, böcker som sedan aldrig blir lästa.
Och ja, du fick till ett bra ord där.

CH: Det låter som en helt acceptabel teori. Det finns förmodligen flera orsaker, men läsandet har nog förändrats för många som hämtar in skriven information från nätet.

Sånger från nedre botten sa...

det är för j-a trist att behöva instämma i kören. Just nu läser jag bara biografier om pop, rock och punk. Men det går långsamt.