Twingly statistik

fredag 8 februari 2008

Rossliga röster och enorma vinster


Jag hörde ett inslag på vetenskapsradion om sångare med rossliga röster och det hela utgick från Bonnie Tyler som fått sin hesa röst genom en skada som inte går att reparera.
Det undejordsvrål som Entombeds sångare LG Petrov åstadkommer, däremot, handlar mest om teknik, om att ställa in rösten i ett läge där det fungerar att låta så demonisk.
Att det finns gott om rossliga, hesa, vrålande och skrikande röster inom rockmusiken är ju ett väl känt faktum. Men frågan är om det inte var Louis Armstrong som hade den arketypiskt hesa rösten.
Han lät likadant vare sig han pratade eller sjöng, och ingen kunde väl ta miste på att det var han. Rösten var hans kännetecken, vid sidan om trumpeten.
Skulle tro att till exempel Tom Waits lyssnat en hel del på gamle Satchmo.

Så en nyhet som jag hörde på Ekot en stund senare. Telia Sonera hade gjort en vinst på 27 miljarder, men ska trots det göra sig av med närmare 3 000 jobb inom företaget.
För en vanlig dödlig som undertecknad låter det som upp och nedvända världen. 27 miljarder är ofattbart mycket pengar, men tydligen är det inte tillräckligt mycket i dagens läge.
Kapitalismen är och förblir rent hokus pokus för min del.
För övrigt tycker jag den här rubriken är rätt kul.
"Får" lämna?
De får det att låta som en ynnest, som att det titigar varit förbjudet och otänkbart.

Javisst, så var det den där historien om Nixon och Louis Armstrong...
Vi får ta den en annan gång.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: