Twingly statistik

tisdag 16 oktober 2007

Morgonbön vaccin mot att bli religiös

En gång på stenåldern när jag gick i skolan var religionen ett rätt tydligt inslag i mitt och mina skolkamraters elevtillvaro. Och det handlade om kristendom, några andra religioner hade vi knappt hört talas om på den tiden.
Vi höll inte på med religionskunskap, vi utsattes för kristendomsundervisning, i den vanliga, allmänna skolan.
Nu har den borgerliga alliansen som styr vårt land kommit fram till att det är bäst med en skola där religiösa inslag förbjuds i undervisningen. Samtidigt ska det fortfarande vara tillåtet med morgonbön, förutsatt då tydligen att den "inte ingår i den riktiga undervisningen".
För att återvända till min skoltid, var morgonbönen obligatorisk, även om den lades före den ordinarie undervisningen. Den som kom försent eller inte hade med sig psalmbok riskerade anmärkning eller att få sitta på "syndabänken", längst fram i aulan, under morgonbönen.
Morgonbönen bestod oftast av inspelade, stentrista morgonandakter från radion och under den kvart-tjugo minuter den pågick satt vår rektor på aulans scen och spanade ut över salongen för att hålla kolla på dem som inte uppförde sig seriöst.
Detta hände på det frigjorda 60-talet, 1960-talet.
Och denna morgonbönsritual var ett vaccin som gjorde mig ytterligt skeptisk mot religionen. Den fick mig att anse att religion är en privatsak som inte ska tvingas på någon, under några som helst omständigheter.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Frukostflingan sa...

Minns själv vår obligatoriska morgonbön i klassrummet och en fröken som spelade psalmer på orgel.
Jag blev lika skeptisk som du och är det än idag!

Anonym sa...

Amen, eller vad säger man?

Jah Hollis sa...

Ja, det låter som rena 1800-talet, men det var inte så länge sedan. Den skepsis man fick kan bara vara sund.

Sukkerspinnengelen sa...

Jeg kom for sent til "Fader vår" ganske ofte på barneskolen. Kanskje derfor religionen ikke fikk tak i meg? Høres forferdelig ut disse opptakene av andakter fra radio. Stakkars barn.

Jah Hollis sa...

Det var förfärligt att sitta i aulan på morgonen och lyssna på dessa andakter. Bättre att man då kunde ha sovit en halvtimme till innnan man gick till skolan.