Twingly statistik

söndag 14 oktober 2007

Svårt det där med Sverige och Schweiz

Hur ofta har man inte hört talas om att det, speciellt för amerikaner sägs det, är svårt att skilja på Sverige och Schweiz. Kanske bidrar orden Sweden och Switzerland, Swedish och Swiss till den allmänna förvirringen.
Det var väl just det som hände i dag, söndag, när nyhetsbyrån Reuters kablade ut nyheten att det fanns fyra svenskar bland en grupp människor som drunknat i en grotta i Thailand.
Svenska medier högg snabbt på detta bete och det var inte tid att dubbelkolla Reuters uppgifter innan tävlingen om att vara först på webben var igång. Så ett tag var det officiellt att det var svenskar som dött, det vill säga till någon verkligen kollade med den lokala polisen, eller vilka myndigheter som nu satt på de rätta uppgifterna, och fick veta att det var schweizare som omkommit.
Det är mycket som kan gå fel i nyhetsrapportering, den saken är klar. Men det känns som om riskfaktorn blivit mycket högre med webbpubliceringen.
Webben är på gott och ont när det gäller nyheter, den saken är det nog inget tvivel om.

Jah Hollis

PS. För övrigt har jag rätt förståelse för amerikaner som har svårt för att skilja på Sverige och Schweiz. Hur många av er, handen på hjärtat, kan peka ut Vermont och Virginia på den amerikanska kartan? Och vem kan säga något om vad som karakteriserar dessa båda stater? Jag vet att Captain Beefheart gjort en låt som heter Moonlight on Vermont (som i sin tur ska vara någon slags travesti på en låt som heter Moonlight in Vermont). Men sådana kunskaper impar bara på ett fåtal, skulle jag tro. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

Och vem kan skilja på Luleå och Lund...? Det är väl ändå skillnad på länder, states och städer.

Jah Hollis sa...

Jag har inte sagt något om städer.
Och än har jag inte hamnat i Luleå när jag tagit Pågatåget till Lund, så uppenbarligen finns det någon som kan skilja på de städerna.

Jag tycker ändå att det är rätt att jämföra USA:s stater med Europas länder i det här fallet. Och jag tror amerikaner i gemen ofta ser Europa som ett antal stater som på något vis hör ihop.