Twingly statistik

tisdag 13 februari 2007

Hushållsnära tjänster-tjafset rena bluffen

Det är med rätta en och annan, som inte gått på retoriken, är misstänksam mot det ständiga tjafset om hur bra det vore med skatteavdrag på hushållsnära tjänster.
En enkel logisk genomgång säger att det även här kommer att bli vinnare och förlorare. Fastän förespråkarna bara ser vinnare (sig själva då oftast antar jag).
Tanken är ju att folk i karriären ska slippa städa hemma, jodå det är det vanligaste argumentet, eftersom man för en hyfsat billig (för den som har hög eller relativt hög lön) penning ska kunna anlita någon som städar åt en.
Då ska man kunna använda den tid man vinner till några dimmigt beskrivna, mer betydelsefulla saker. Visst det finns en chans att det skulle kunna bli så i ett och annat fall. Mest tror jag att man skulle göra det för att man tycker det är trist att städa.
Men man undrar då: vem ska komma hem och städa åt de massor (retoriken igen) som ska få jobb med att städa? Eller ska de tvingas städa hemma efter sitt dagliga städjobb?
Det borde ju sluta med att vi alla jobbar med att städa åt varandra. Och då kan man väl lika gärna göra det själv, eller?
Och varför är det just städningen (fast man kallar det hushållsnära tjänster i god nyspråksanda) som ska subventioneras? Jag skulle kunna tänka mig tusen andra saker man skulle kunna ha avdrag för.

Jah Hollis

2 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

ok med din argumentation så kan vi lika gärna stänga alla resturanger och bilverkstäder eftersom folk kan fixa det själv.

bättre argument tack

/C

Jah Hollis sa...

Snälla Christoffer: bättre läsning tack! Jag kan inte förstå varför just städning skulle berättiga till skatteavdrag. Varför då till exempel inte avdrag på att lämna in bilen eller för att gå på restaurang?