Twingly statistik

söndag 11 februari 2007

Malcolm McLaren offrade Sid Vicious

Senaste Mojo innehåller, som jag skrev tidigare (och trots Beatles-omslaget), mycket intressanta saker. Bra minnesartiklar om ”Sneaky” Pete Kleinow och James Brown till exempel
Men bäst är nog utmärkte Pat Gilberts artikel om hur Sex Pistols Never Mind The Bollocks blev till för 30 år sedan. Mycket är väl känt sedan tidigare, men här framstår det tydligt hur den i mitt tycke slemmige Malcolm McLaren regisserade det som ledde till en aborterad karriär för ett bra band och till Sid Vicious död.
Med hjälp av den förvirrade Johnny ”Rotten" Lydon manövrerade McLaren ut Glen Matlock och såg till att den mer rubrikskapande Sid Vicious ersatte honom.
Trummisen Paul Cook och gitarristen Steve Jones agerade som lydiga hundar och i artikeln framgår det hur dom ångrar att dom inte stoppade bytet mellan den musikaliske Matlock och den musikaliskt hjärndöde Sid.
Men Sid offrades på det altare som gjorde McLaren till en, oförtjänt, legendarisk figur i rockhistorien och Sid till en död ikon.
Inte för inte har Johnny Rotten sedan ångrat sig och kallat McLaren ”The most evil man in the rock business”.
Tänk på det när ni lyssnar på Never Mind The Bollocks, som ju musikaliskt inte är någon höjdare. Men visst, den har tagit sin plats i rockhistorien på bekostnad av Sid Vicious liv och Glen Matlocks ära.

Jah Hollis


Inga kommentarer: