Twingly statistik

onsdag 28 februari 2007

Något verkar ruttet i Det Stora Äpplet

Det är tydligen inte bara här hemma i gamla ”efterblivna” Svedala som vi har problem med fult språk. Enligt vad den utmärkte korrespondenten Lennart Pehrson skriver i både DN och Sydsvenskan vill man i den världshippaste och fantastiskt vidsynta staden New York i USA förbjuda folk att använda ordet nigger.
Det ska då förbjudas symboliskt, vad ett sådant förbud nu är värt.
Tydligen är det så att ordet används mest av unga svarta om unga svarta, så nu blir det väl ännu en anledning för afroamerikanerna att känna sig diskriminerade. Paradoxalt nog för att de inte får kalla varandra nigger.
Ordet är förvisso värdeladdat, och det går långt tillbaka i historien.
Muhammad Ali vägrade att åka och strida i Vietnam med förklaringen att ”ingen Vietcong någonsin kallat honom nigger” (och använde där själv en nedsättande term om den vietnamesiska frihetsrörelsen FNL).
I en dokumentär om Muhammad Ali berättar han själv, skrattande, hur han under en match mot Sonny Liston hörde en vit kille ropa ”Hey Sonny Liston, kill that nigger!”
Det finns en annan välkänd story (kanske påhittad?) om Jerry Lee Lewis och Chuck Berry.
Hur Jerry Lee, efter att som avslutning på en konsert ha satt eld på sitt piano, sade till Chucken, som skulle spela efter honom: ”Follow that, nigger!”
Vem som först använde det som ett positivt uttryck vet jag inte, men det var inte som många tror Niggaz With Attitude eller några andra hip hopare.
Big Youth spelade redan 1974 in sin hit ”Every Nigger is a Star”.
Så det så!

Jah Hollis

1 kommentar:

Anonym sa...

Write more, thats all I have to say. Literally, it
seems as though you relied on the video to make your point.
You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence
on just posting videos to your blog when you
could be giving us something informative to read?

Also visit my web blog ... faraday flashlights