Twingly statistik

söndag 28 oktober 2007

Det är ingen ordning på någonting längre


När jag var i skolåldern och vi befann oss någon gång i februari kunde det hända att det stod en semla (fastlagsbulle som dom säger här i Skåne) och väntade på mig när jag kom hem från plugget på eftermiddagen.
Det var ju lite festligt att morsan eller farsan (dom jobbade båda två) varit hemma på middagsrasten och lämnat en sådan godsak att förgylla en ofta lite grå vinterdag med. Tiden då detta kunde hända var koncentrerad till, om jag inte minns helt fel, några få veckor när den sega vintern gick mot sitt slut.
Det fanns inga semlor att tillgå, vare sig före eller efter den tiden.
När jag sedan flyttat ner hit till Skåne upptäckte jag att det fanns konditorier som började sälja semlor direkt efter jul, redan före nyårshelgen.
Nu verkar detta ha gått över styr helt och hållet (tydligen har det pågått ett bra tag).
Inte för att jag alltid håller så hårt på traditioner, men lite konstigt känns det allt när tiden på något vis förskjuts, här uppenbarligen av rent kommersiella skäl.
Det är väl som han sade, säsongsarbetaren Lucifer Lindeman, han som sålde lucianålar: "Det är en kort säsong, men man får ju ihop en hacka."
Kan man förlänga säsongen kan man ju få ihop en ännu större hacka.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer inte ihåg så långt bakåt som barndomens semlor- men här har de alltid börjat säljas efter nyår, men på senare år har de haft nån typ av smyglansering? o haft dem en vecka så här på höstkanten för att ta bort dem igen. Med så lång säsong så lessnar åtminstone jag- förr åt jag semla så fort tillfälle gavs men nu för tiden äter jag kanske 2-3 st på hela säsongen.Sen är de inte lika goda längre- de är mindre o degigare o verkar ha billig mandelmassa- *urs*

Jah Hollis sa...

Som sagt: Det är ingen ordning på någonting längre! :-)