Twingly statistik

lördag 8 maj 2010

Galenskaper i religionens namn


För min personliga del får folk tro på precis vilka gudar eller icke-gudar dom vill.
Men när dessa troende börjar kräva att jag måste anamma deras tro, eller att de ska styra och ställa över vad jag får tro och tänka och tycka, ja då har det gått för långt.
Jag respekterar människors tro, och var och en får bli salig på sitt vis så länge de inte börjar ställa krav att de ska få begränsa vad jag får tro och tänka och tycka.
Men baksidan av religionen är alla dessa knäppgökar som inte kan respektera andra människors tro eller icke-tro, och som dyker upp gång på gång på gång.
Nu är det någon guds företrädare i Vetlanda som uppmanar folk att offentligt bränna böcker av Jonas Gardell på bål för att han inte gillar vad som står i böckerna.
Det påminner mig om när Ku Klux Klan och andra gudfruktiga amerikaner på 60-talet uppmanade folk att bojkotta The Beatles och bränna deras skivor och annat som hade med Beatles att göra på bål (och fick folk att göra det).
Anledningen var att John Lennon sagt till en brittisk journalist att bland brittiska unga var Beatles populärare än Jesus.
Eller som i den fina Beatles-pastischen Rutles (ovan) där Ron Nasty skulle ha sagt att The Rutles var "Bigger than God" när han menade "Bigger than Rod (Stewart)".
Att sedan offentlig bokbränning osökt för tankarna till nazismen tycks inte störa Vetlandapastorn nämnvärt.
Vilket väl säger ett och annat om vad det handlar om.


Jah Hollis

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Dennis Alexis Hellström sa...

Usch, jag tänker också på nazisterna när jag hör korkade uttalanden som Holgers. Skrämmande.

Eva Nygren sa...

Jag hörde Gardell säga i Rapport igår just, att när man börjat bränna böcker är det inte långt kvar till man bränner människor. Boken, och bilden för övrigt, och musiken, är ju djupt personliga uttryck. Såg förresten Miraklet i Lourdes apropå religiösa uttryck. En fantastisk film.

Ingrid sa...

Det finns ingenting som har ställt till så mycket elände i världen som tron och de troendes övertygelse att just deras lära är den enda rätta.

Jag tittade egentligen in för att gratta dig på Åke-dagen!

Mikael K sa...

Fördomar trivs verkligen i olika slags uniformer.
Instämmer i gratulationerna.