Twingly statistik

lördag 16 juni 2007

Nyhetstorka i tidningar och på bloggar

Bloggvärlden är på gott och ont ihoplänkad med den traditionella tidningsvärlden och webbnyhetsvärlden. Det är ju bara att kolla hur många bloggare som ägnar sig åt att kommentera nyheter i tidningarna.
Tyvärr blir det ofta rätt torrt och tillför inte något till de artiklar man kommenterar. En annan effekt tycks vara att när det blir nyhetstorka i tidningarna, så går en stor del av "det seriösa bloggandet" i stå.
Vad står det i tidningarna just nu och vad bloggas det om?
Jo till exempel:
• Jo att en rätt färglös man vi namn Jan Björklund ska efterträda den ännu mer färglöse Lars Leijonborg som fp-ledare (El gäspo grande!)
• Att Hamas inte ska utropa en Gazastat (En inte-nyhet, rafflande!)
• Att regeringen funderar på att införa ännu en karensdag för den som blir sjuk (Så oväntat!)
Och detta håller folk på att älta om och om igen.
Var är den spännande debatten som ska finnas i bloggvärlden?
Har den tagit sommarlov den med?

Jah Hollis

9 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer till fullo. Det känns verkligen som att många bloggar existerar enbart för att kommentera nyheter. Och handen på hjärtat, hur många klarar av att göra det på ett underhållande sätt?

Sånger från nedre botten sa...

Fast stopp och belägg, min käre Jah. En av "nyheterna" du räknade upp förtjänas nog att debatteras, den om karensdagen. Det är ju inte så att bara för att en eller annan sida av blocken har valts till regering så behöver vi härnere acceptera alla dumheter de vill genomföra. Det är faktiskt en demokratisk rättighet att protestera mot en demokratiskt vald regering. Jag skulle till och med gå så långt att säga att det är ens skyldighet om en regering i sin enfald och slälvgodhet sparkar på dem som redan ligger.

Jah Hollis sa...

ERK: Inte ens Jah klarar det alltid. :-D Detta var väl mycket en reaktion när jag kom hem i natten efter jobbet och tänkte jag skulle få ihop i alla fall ett inlägg innan jag slocknade.

SFNB: Du har förstås, som så ofta, rätt i sak. Jag villa bara raljera lite över att detta inte är en "nyhet", det är vad vi kan vänta oss av vår nuvarande regering. Om de föreslagit att vi ska ta bort karensdagen i stället: det hade varit en nyhet!!!

Frukostflingan sa...

Det var ju inte bara en stor nyhet idag, det omtlade jobbavdraget ska snart sättas i sjön och gissa vem som vinner på det! Ska självklart debatteras!

Ella sa...

Fast är det inte just det som är intressant? Att läsa vad den så kallade allmänheten tycker om nyheterna och om de verkligen köper medias vinkling?

Jah Hollis sa...

Visst, det är tur att någon håller koll på mig. Jag kan bara inte se det som nyheter att en superborgerlig regering vill försämra för vanligt folk. Men visst ska det debatteras.
Sedan det här med "vinklingar" i media.
Jag hakar inte riktigt på den konspirationsteorin att media vinklar allt. Dom berättar ofta bara hur det ligger till och vad som hänt.
Bloggare däremot, är ofta ohämmat vinklade i och med att dom (vi) kan skriva i stort vad vid tänker och tycker utan att underbygga det med några som helst fakta.

Ella sa...

Och det är väl det som är meningen med bloggen, att få säga sin åsikt. Vill ägna dagar åt att forska i sina fakta så kan man bli journalist.

Jag menar bara att det är väl upp till var och en att skriva det de känner för. Och upp till var och en att bry sig om att läsa.

Alternativet är ju förstås att göra en enkel och kort sammanfattning av vad bloggarna skriver om, koppla till entt jäng med nyhetsrubriker och pinga till twingly för att få bra statistik utan att för den skull skriva något av substans.

Jah Hollis sa...

Kanske blir det lite mer tyngd i en åsikt om den är underbyggd med argument och fakta.
Jag menar det är skillnad på att bara skriva att man tycker Fredrik Reinfeldt har fel, och att förklara varför man tycker Fredrik Reinfeldt har fel. Man behöver inte vara journalist för att ta reda på fakta.
Sedan behöver man å andra sidan inte alltid skriva om Fredrik Reinfeldt bara för att det stått om honom i tidningarna.

Anonym sa...

Jah Hollis skrev:
"Jag kan bara inte se det som nyheter att en superborgerlig regering vill försämra för vanligt folk."

Kan NÅGON en gång för alla definiera "vanligt folk"! Mig veterligen finns det inget "ovanligt" med att vara borgare, eller att vara sosse för den delen... Så vilka är dessa "vanliga" människor då? Alla andra?
Fåniga förslag:
- Alla som inte är avlönade politiker?
- Alla som källsorterar?
- Alla som inte röstar på t ex sossarna eller moderaterna?
- Alla som kör en viss bil, gärna Volvo (helst 15 år gammal)?
- Alla som har en viss månadsinkomst (vilken nivå denna inkomst ska ligga på för att man ska tillhöra de vanliga människorna tycks ju vara godtyckligt)?
- Alla som blindtarmsopererats?

Så: VILKA är dessa som räknas som "vanligt folk"???!!!

Tycker att benämningen slentrian/dum-används jävligt ofta utan att det avkrävs en förklaring på vad som menas.

För övrigt kan man ju även undra vad som skiljer en "superborgerlig" regering från en "borgerlig"...