Twingly statistik

söndag 3 juni 2007

Inte bra för svensk-danska relationerna

Utgången av den märkliga EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark på Parken i Köpenhamn lördag kväll var nog en av de sämsta tänkbara. Både för fotbollen och för förhållandet mellan Sverige och Danmark.
Två figurer utmärkte sig speciellt: den danske spelaren Christian Poulsen och sedan den förste, av flera ur publiken, som tog sig in på planen och sedan gav sig på domaren.
Danska tidningar gick på sina hemsidor, direkt efter matchen, där segern av domaren (som bröt matchen) tilldömdes Sverige, ut och bad folk berätta vad dom vet om mannen som gav sig på domaren.
Att han nu är en av Danmarks mest hatade personer (även om Poulsen drog igång hela cirkusen) är det nog inget tvivel om. Att det också verkar som han är en av många danskar som bor i Sverige gör väl att det dansk-svenska förhållandet kan bli lite surt ett tag framöver.
Det är inte logiskt, men jag misstänker att det funkar så.
Bäst hade det ju varit om matchen spelats färdigt och Fredrik Ljungberg hade fått klippa in 4–3 på den straff som Sverige ju skulle ha.
Då hade det inte blivit något snack.

Jah Hollis

7 kommentarer:

Ankan sa...

Ja det var en match som heter duga. Den innehåll nästan allt. Lite snopligt slut. Men det föll ju väl ut.

Anonym sa...

Jag tror tvärt om att de dansk-svenska relationerna fortsatt kommer att vara utmärkta om möjligt bli ännu bättre efter detta. Tänker på de förlåtande kommentarerna och den uppskattning som trots allt uttrycktes mellan kombatanterna och broderländerna efter matchen.

Jah Hollis sa...

Hade Sverige hållt 3-0 till halvtid tror jag det hade varit en helt annnan sak. Då hade allt detta skit på slutet inte hänt.
Vad gäller relationerna tänker jag mest på själva publiken. Det var visst inte så kul att som svensk försöka ta sig ifrån Parken efter matchen.

Lillebror sa...

Extrabladet undrar vem "klaphatten" är. Ett i sammanhanget spännande ord ... Någon som kan översätta?

Nils sa...

Bildgoogla "klaphat". När man drar i ett snöre under haken, klappar hatten i händerna. Probably the most stupid hat in the word. Motsatsen till studentmössa el. doktorshatt ca.

Sånger från nedre botten sa...

Det är nåt sjukt med vårt sydvästra grannland. Jag har varit inne på några danska aviser och slås av den vidriga tonen, hur de desperat försöker få idioten som rusade in på plan att bli svensk, för så där gör ju inte en dansk. Nej då. Inte alls. Jag minns fortfarande käftsmällen jag fick i Köpenhamn en nyårsafton. Orsak? Jag pratade svenska. Det danska gemytet är snarare vad man får när man tar bort de två första och de två sista bokstäverna i gemytet. Inget annat.

Men det är alltid nåt särskilt med danskmatcherna.

Jah Hollis sa...

Angående klaphatt: Se mitt följande blogginlägg
jahhollis.blogspot.com/2007/06/
vad-hnde-med-de-danska-roliganerna.html

Klaphatten ses som antikverad nu, och kanske därför används som ett nedsättande uttryck.

Sånger: Det är det jag menar, detta kan faktiskt ställa till det mer än man tror. Och det är faktiskt så, att sedan vi fick bron har stämningen förbättrats.
Men redan när Danmark vann EM 1992, kunde man uppleva en fest på Rådhusplatsen där alla fick vara med och ha kul, även vi svenskar som var där.
Och det finns danskar och danskar.