Twingly statistik

tisdag 27 november 2007

I dag skulle Jimi Hendrix fyllt 65 årEgentligen behöver man väl inte orda så mycket om det, eller finns det någon som inte vet vem Jimi Hendrix var? Denne oefterhärmlige musiker skulle i alla fall, om han inte dött så olyckligt, fyllt 65 år i dag.
I dag kommer ni säkert att få läsa någon notis där det står att Hendrix dog av en överdos narkotika. Ja i så fall är alla som använder sig av sömnmedel narkomaner, för det var sömnmedel som ledde till hans synnerligen oromantiska död.
Ska ni läsa en endaste bok om Hendrix för att få veta mer om honom, och om tiden då han levde, så läs Charles Shaar Murrays Crosstown Traffic.
Ska ni lyssna på hans musik, ja då finns det en uppsjö att välja bland: det har kommit ut mångdubbelt så många skivor efter Hendrix död som det gjorde under hans korta skivkarriär.
Men säkra kort är de plattor som kom ut fram till 1970. Sedan får man kolla noga vad det är som erbjuds. Där finns både pärlor och ren likplundring.
Och en sådan här dag kan man ju inte låta bli att undra vad Jimi Hendrix gjort i dag om han inte tagit de där förbannade sömntabletterna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

opassande.se sa...

Har undrat hur hans experiment med bluesen skulle ha tagit form, personligen, eftersom Red House är lite av en gammal favvis. Men, men, vi lär ju aldrig få veta...

Sukkerspinnengelen sa...

Tenk, han ble bare 27 år gammel, og var berømt i 4 år. Allikevel er han fortsatt en av de store.

Bengavoice sa...

Inte tu tal om att Hendrix var unik, en nyskapare av sällan skådat slag. Jag kan ändå inte låta bli att undra vad hans tidiga död betytt för hans helgonstatus.
Jag menar - Jimi, James Dean, Marilyn Monroe, Jim Morrison, Lill-Strimma - vilken hade bilden av dem varit i dag, om de hade haft ytterligare 40 års karriär att bli dömda för?
Kanske en blasfemisk tanke en dag som denna...

Jah Hollis sa...

O: På Live at Winterland finns en mycket bra version av Red House och där finns även gamla bluesstandarden Killing Floor som ju fanns med tidigt i hans repertoar. Jo, han var verkligen en modern bluesman.

SSE: Han lämnade verkligen ett stort avtryck, både som musiker och som människa.
jahhollis.blogspot.com/2007/06/
har-vi-en-hendrix-revival-p-gng-nu.html

BV: Det kräver nästan ett helt nytt inlägg för att svara på detta.
Men vad gäller Lill-Strimma så tackade han ju nej till att bli proffs i USA, annars kunde han nog blivit en föregångare och fått Salming-status.
Kanske kommenterat hockey i tv i dag?

Anonym sa...

Ja, vad hade han gjort om han levat.
Jag vet att han startade ett samarbete med Gil Evans strax före sin död. Hade han kommit med i det gänget (Miles Davis, John Coltrane..) tror jag han gått dit Coltrane gick - svävande imrovisationer utan uppenbart rytmiskt centrum. Därefter hade han spelat stenhård funk.
Han hade träffat Jompa McLaughlin och gjort strålande framträdanden med Larry Coryell.
Själv hade jag mest gillat hans långa samarbete med Mingus och fr a gillat deras hyllade platta "For CK"..
Concrete Kid

Jah Hollis sa...

Det där samarbetet med Gil Evans var väldigt löst i kanterna. Det resulterade väl mest i att Gil Evans gjorde en platta med Hendrix musik:
www.amazon.com/
Plays-Music-Jimi-Hendrix-Evans/dp/B00005TOXQ

I övrigt kunde det kanske gått åt det håller du beskriver. Fast den där plattan tillägnad CK?
Nja...

Anonym sa...

Dom sa på radion igår, att det var John Mayalls födelsedag. Han fyllde 74. Han spelade väl aldrig(?) med Hendrix, vad jag vet, men han är ju också en legend. En levande sådan.

Jah Hollis sa...

Oj, oj, oj! John Mayall 74 bast.
Ja, han är en gammal hjälte. Jag skaffade för ett par år sedan Bluesbreakers-plattan i en återutgivning (en cd i sterero en i mono!) och jag har förgäves försökt hitta Bare Wires som nog är den bästa han gjort. Mick Taylor och John Hiseman är med i bandet.

Jag vet inte om Mayall och Hendrix spelat tillsammans. Men dom har spelat på samma konsert i alla fall:
www.myraltis.eclipse.co.uk
/griffin/hendrix1.jpg