Twingly statistik

torsdag 1 november 2007

Tröttsamt med alla amerikanska uttryck


Ännu ett av mina favoritämnen: Varför är vi här i Sverige så snabba med att anamma engelska (amerikanska) uttryck för saker och ting vi har bra svenska ord och uttryck för?

Min teori är ju att, trots att vi sägs vara stora USA-hatare här i landet, så har vi mycket lätt att ta till oss den kulturen med väldigt många uttryck den tar sig.
Vi visar en förfärande stor andel amerikanska tv-serier i våra tv-kanaler och de är inte dubbade, som i många andra europeiska länder. Vi lär oss också tidigt engelska i skolan och internationellt sett är vi nog bra på det språket.
Men ibland tar sig den här fascinationen för, och övertron på, det amerikansk-engelska språket rent löjliga uttryck. Som när folk börja prata om charity i stället för välgörenhet.
Samma trams som att affärerna nu har sale i stället för rea.
Blä!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Coola vibes i din blog.
Concrete Kid

Ankan sa...

CK: :))

Jah: Och att många företag/butiker väljer engelska (amerikanska) namn istället för ett svenskt.

Cliff Hanger sa...

Kunde inte hålla med mer, god damn it!

Jah Hollis sa...

Skönt att känna att man har ert fulla stöd i den här frågan. :-)
Cool runnings!

Anonym sa...

Jag gör mitt bästa för att importera svenska uttryck till folk härborta, men det är inte lätt. Dom är lite tröga, amerikanarna...

Sånger från nedre botten sa...

Fuck me, vilken sloppy version av I'm So Bored.. det märks att det bara var timmar kvar till upplösningen.

Trots sämre sångljud är den här mycket bättre:
http://www.youtube.com/watch?v=QqRLxuQt7VA

Anonym sa...

Jag kan inte göra annat än instämma- fast som jag sagt förut, ibland Är det engelska/amerikanska bättre-IBLAND. Du-på baksidan av metro idag står det "sänd EN sms " - det retar mig så jag fick lägga undan tidningen- eller heter det så fast vi inte fattat det här?

och varför kan man inte bli "ihågkommen" på din blogg-jag är så lat ;-)

Jah Hollis sa...

X-mas: Det hade ju annars varit en bra grej om det blev hippt i USA att svänga sig med en massa svenska uttryck.

Sfnb: Jo, jag valde mellan diverse olika versioner och valde den saggiga för att ljudet var bäst. Det finns en från Rude Boy (är det väl?) också, men där kommer det in ett par scener som bryter musiken.

SoP: Visst ska det heta ett sms. Det är ju ett meddelande. Men jag fattar inte riktigt det där med "ihågkommen". Vill du att det ska plinga till på din blogg när jag skrivit något?

Anonym sa...

Ihågkommen- så jag slipper fylla i namn o det här under varenda gång jag skriver nåt-på de flesta bloggar "finns jag kvar",o kan klicka i en ruta "kom ihåg mig" men inte på blogger-

Jah Hollis sa...

Aha (I see, höll jag på att skriva :-)). Det har jag inte tänkt på. Men jag ska kolla om det finns någon sådan funktion att lägga till.