Twingly statistik

fredag 27 juni 2008

Enkelt att bli av med klassamhället


Något klasslöst samhälle tycks vi inte ha i sikte trots att trendgurun Ebba von Sydow för inte så himla länge sedan förklarade att hon minsann också är arbetarklass. Hennes föräldrar arbetade ju båda hårt, och därmed var de ju arbetarklass.
En ny undersökning från SOM-institutet i Göteborg visar nu också, enligt SvD, att klassamhället i Sverige i dag syns tydligare än det gjorde för 20 år sedan.
Motsägelsefullt nog tycker "en stor minoritet" att de har fått det sämre jämfört med andra trots att folk i allmänhet tycks anse att de har fått det bättre.
Problemet är knappast nytt och frågan är om vi överhuvudtaget kan jämna ut skillnaderna mellan samhällets klasser. Jodå, det är ganska enkelt.
Monty Python löste problemet på sitt sätt, eller föreslog i alla fall en lösning (se videon ovan), men den tycks inte ha slagit igenom. Än.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Bengavoice sa...

"Det är människor i periferin", säger Sören Holmberg och räknar upp perifera grupper som – kvinnor. Hm.

Visst är skillnaderna tydliga i samhället. Gränserna har dock flyttats. "Arbetarklass" är inte längre ett relevant begrepp. Nu är det snarare saker som var man bor, var man kommer från och hur gammal man är som utgör skillnaderna. Och inte minst om man har ett jobb eller inte.

Eva Nygren sa...

Arbetarklass är fel ord idag. Arbetarklass stod ju en gång för kroppsarbetare, hantverkare, idag är snarare, åtminstone hantverkare, snarare en sorts elit, i sitt fåtal och goda inkomstmöjligheter.

Idag handlar det om lågavlönade (alltså en rent monetär definition) (många kvinnor i låglöneyrken) men också arbetslösa, massor med invandrare och många pensionärer. Vi är rätt många i mitten av inkomstkällan, och vi har det verkligen bra jämförelsevis och så har jag en känsla av att Sverige har fler och fler rikingar. En del av dem ser man i Malmö (inte i ditt neighbourhood, har jag förstått, Jah). Har ni läst Jens Lapidus "Snabba cash"? Jag tyckte den gav inblick i dessa "hörn" i samhället.

Jah Hollis sa...

Märkligt att ni är så överens om att "arbetarklass" inte längre existerar. Vem sätter ihop våra bilar och datorer och bygger tåg och vägar och hus och en väldig massa annat som vi har runt oss i vårt dagliga liv? Inte är det datorer som gör det i alla fall.
Sedan var det väl skillnad på arbetare och arbetare förr också. Min morfar var till exempel nitare på ett varv och hade det bättre ekonomiskt än de som var hantlangare på samma varv. Men arbetare var de allihopa och såg säkert en tydlig gräns mot tjänstemännen.