Twingly statistik

tisdag 24 juni 2008

Är Mona ute och fiskar FRA-röster, eller?

Såg just att sossarnas ledare Mona Sahlin yttrat sig i Rapport och sagt saker om den nya FRA-lagen. Oddsen är inte höga för den som gissar att hon sagt att sossarna ska riva upp lagen och ändra den om de får makten i valet 2010.
Det hela refereras i Sydsvenskan, men det är inte mycket konkret hon säger. Dock tycks hon vilja ha förändringar i lagen som går i linje med vad många i debatten om den sagt sig vilja ha.
Och hon lär redan ha vänsterpartiet på sin sida i den här frågan.
Nu väntar förstås en röstfiskedebatt: är detta allvarligt menat från sossarnas sida, eller ett försök att rida på en stor våg av missnöje med den nya lagen?
Någon som tror sig ha svaret?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Super sa...

Vem var det som tog initiativet till den ursprungliga lagen? Sossarna. Vem var det som sedan efterlyste ändringar av lagen, men absolut inget avskaffande? Sossarna. Vem är det som om man vinner 2010 kommer att behålla lagen efter några ytliga justeringar? Sossarna. Vem saknar all trovärdighet överhuvudtaget i FRA-frågan? Gissa en gång!

Jah Hollis sa...

Ja, men det är väl överhuvudtaget inget parti som sagt att man tänker avskaffa lagen?
Jag fattar inte riktigt att du redan nu kan säga att s, om man vinner valet, kommer att behålla lagen "efter några ytliga justeringar".
Har du någon slags kristallkula eller?
Vilken trovärdighet har du själv då?

Super sa...

Men det är ju just det som är poängen! Vad döljer sig bakom skruvade formuleringar om att "riva upp lagen"? De allra flesta som diskuterar FRA är ju inte intresserade av kosmetiska förändringar, de vill ha bort HELA lagen. Det tänker sig däremot inte alls sossarna, initiativtagare som de var till den urpsrungliga lagen. Därför är Sahlins uttalande bara ett försök att plocka poänger i hopp om att folk inte ser helheten. Min trovärdighet är nog som de flesta andra som följt denna debatt: hög.

Alla smutsiga detaljer sa...

Det handlar inte om kosmetiska förändringar om man river upp lagen. Det handlar om ett absolut förbud för SÄPO eller öppna polisen att vända sig till FRA om man själv fått avslag i domstol för tvångsmedel, det handlar om att FRA också måste ha specifikt tillstånd med grund i brottsmisstanke för att få avlyssna och inte minst handlar det om ett förbud att handla med uppgifter med främmande land. Detta är några av de icke-kosmetiska förändringar som måste till.
Redan på den tiden när frågan utreddes fanns ett motstånd inom sosseriet. Betänk att Bodström slagits hårt mot denna lag!!! Det finns en konkurrenssituation mellan polis och militär här som man inte ska glömma bort.
Ja, ska det bli en röd- grön reda efter valet lär Mona få vara beredd att riva upp eleändet och göra om.

Jah Hollis sa...

ASD: Väl talat!
Därmed behöver jag väl knappast fortsätta argumentera med Super som verkar ha en rätt fundamentalistisk inställning i den här frågan.
Och jag tror fortfarande det är omöjligt (och därmed inte speciellt seriöst/trovärdigt) att redan nu slå fast vad som ska hända om två år.
Varför inte glädja sig över att i alla fall någon öppnar för förändrigar när det gäller FRA-eländet?