Twingly statistik

onsdag 18 juni 2008

I kväll gäller det: Gamlingarna mot de unga


Det har varit en synnerligen seg start på semestern: dels har jag inte riktigt landat efter en intensiv jobbvecka än, dels är det en mycket sorglig personlig sak jag upplever nu som lägger sordin på det mesta för tillfället
.
Så några storverk har jag inte uträttat, knappt några småverk heller.
Blev tillfrågad om jag skulle med till Folkets park i kväll och kolla på storbilds-tv när Frankrike mötte Italien i EM-slutspelet.
Men jag isolerade mig i stället och kollade matchen hemma i BT:s lägenhet. Det var väl ingen höjdartillställning, men vi fick bland annat se Henry skarva en italiensk frispark otagbart snyggt in i eget mål.
Det var rätt symptomatiskt; i stort sett ingenting gick fransosernas väg den här kvällen. När sedan Holland med sitt B-lag sopade mattan med Rumänien var det Italien som gick till kvartsfinal.
Och i morgon smäller det igen för Sveriges del. Då gäller det att fixa en kvartsfinal genom att spela minst oavgjort mot Ryssland.
Ska man tro statistiken så blir detta en match mellan EM-slutspelets i genomsnitt äldsta landslag, Sverige, och det i genomsnitt yngsta.
När jag ändå hade BT:s tv för mig själv passade jag på att surfa lite mellan kanalerna. Hamnade bland annat i en direktsändning från Riksdagen där en handfull ledamöter avslutade en maratondebatt inför omröstningen om den uppmärksammade FRA-lagen.
Det är bara att gratulera alla som engagerat sig i den här frågan, huvuddelen verkar vara bloggare, för den genomslagskraft och uppmärksamhet man fått.
Själv har jag gjort vad jag kunnat för att hänga med i debatten, men inte skrivit några inlägg eftersom jag tycket det finns andra som klarat av det tusen gånger bättre än vad jag skulle göra.
Dock blev jag själv lite skum på FRA:s verksamhet när författaren Mikael Engström i sitt Sommar-program 2006 berättade om tveksamheter han varit med om när han en tid jobbade på FRA.
Den debatt det väckte dog dock rätt snabbt till skillnad från dagens FRA-debatt. Men jag misstänker att det här återremissbeslutet alltihop har hamnat, i kan bli ett alibi för att förklara att man, när man sedan röstar igenom lagen med några små förändringar, visst tagit hänsyn till den folkliga opinionen.
Kom ihåg vad Bob Marley sjöng i Revolution:
Never make a politician, grant you a favor
They will always want, to control you forever...
Låten på videon ovan har en viss vag anknytning till telefonavlyssning: Glen Campbell sjunger Wichita Lineman, en av Jim Webbs många oerhört vackra låtar.
Den är till er, alla FRA-lagsifrågasättare.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

för 10 år sedan avslöjades att de sista resterna av IB-affären ännu inte var borttvättade. För 10 år sedan "upptäcktes" det att det fanns något som hette ECHELON, för 10 år sedan flyttades den diskreta IB-övervakningen över till den ännu mer diskreta FRA-övervakningen och FRA vägrade kommentera eventuellt samarbete med ECHELON.
Konspirationsteoretiker - vem - jag?
för övrigt tyckte jag för en gångs skull att matchen i går var tråkig.

Anonym sa...

Låt oss basera vårt ställningstagande på ett klart och tydligt resonemang.

Staten är inte enbart ond. Den skyddar oss mot externa hot.

Staten är inte enbart god. En utgör i sig ett internt hot.

I ett samhälle där det interna statshotet väger tyngre än det externa hotet, mot vilket staten skyddar oss, tillfrågas inte folket överhuvud taget. De kontrolleras och berövas sin integritet under alla omständigheter.

Så är inte fallet i Sverige. Därför bör vi säga ja till den här lagen.

En mycket signifikativ sammanfattning av pro ett contra hittar vi här:

http://initierat.blogspot.com/2008/06/vilket-material-r-fra-ute-efter.html

Regeringens dilemma är att man av utrikespolitiska skäl inte kan tala klartext om det egentliga syftet, nämligen att att övervaka dataflödet från Ryssland, vilket är av vitalt intresse för Sverige,

Låt oss nu hoppas att demokratin besinnar sig och antar lagen i vederbörlig ordning. Annars har en ansvarsfull och upplyst statsledning inget annat val än att ändå genomdriva detta, men nu helt mörkt. Då har vi en obehaglig situation, emedan en ogenomskinlighetskultur grundläggs.

Det är alltså inte FRA-lagen som hotar demokratin, utan folkets dumhet.


M v h,
Peter Ingestad, Solna