Twingly statistik

lördag 28 juni 2008

Vilka var det som hyllade Nelson Mandela?


Jag sitter och laddar för att gå på kombinerat inflyttnings- och födelsedagskalas.
Ja, just laddar.
Jag har med åren börjat bli lite nervös inför sådana tillställningar, fråga mig inte varför, och behöver intala mig mentalt att det kommer att bli kul och så vidare.
En bit in i juli är det sedan dags igen, då ytterligare en nära vän fyller år, jämna, och väl kommer att kalla till någon form av kalas.
Den 18 juli är det födelsedagskalas igen, men det är jag inte bjuden till även om jag tycker jag har hyfsat god kännedom om födelsedagsbarnet. Den är den gamle ANC-kämpen och tidigare sydafrikanske presidenten Nelson Mandela som fyller 90 år.
En aktningsvärd ålder och en människa det verkligen finns anledning att hylla på hans födelsedag.
Redan på fredagen arrangerades en hyllningskonsert i Hyde Park i London och i Sydsvenskan kan man läsa att bland de medverkande artisterna fanns "skotska Lennox" och "soulsångaren Winehouse".
Jag förmodar att de syftar på Annie Lennox och Amy Winehouse. Men de är i gott (dåligt?) sällskap. På någon av Sveriges Radios hemsidor kallas Simple Minds, som också spelade för Mandela, för Simply Minds.
Med på konserten var också Queen (förstärkta med gamle Free-sångaren Paul Rodgers). Lite ironiskt på något vis: för dryga 20 år sedan bröt Queen mot en bojkott mot Sydafrika, där Nelson Mandela då fortfarande satt i fängelse, och spelade i den sydafrikanska nöjesstaden Sun City.
För 20 år sedan, på sin 70-årsdag, satt Nelson Mandela fortfarande i fängelse och då arrangerade man i Hyde Park den första stora konserten tillägnad Mandela.
Låten på videon ovan, skriven av Specials-medlemmen Jerry Dammers, blev ett ledmotiv för den konserten där man krävde att Mandela skulle släppas fri.
Det dröjde heller inte så länge till efter det, förrän Nelson Mandela kunde lämna fängelset. Därmed slapp vi också höra alla de hemska, torftiga plagiat av Dammers låt vi fick från band som ville visa sig politiskt medvetna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jag skulle önska en mer neutral syn på Nelson Mandela och ANC. Vi har så lätt att sätta antingen
god eller ond på människor eller organisationer.
Nelson Mandela var ansvarig för en hel del hemskheter och ANC i dag är knappast nåt att sätta i demokratins framkant...
Sverige borde vara självkritiska i sitt fortsatta stöd till Sydafrika under ANC:s regim.

Jah Hollis sa...

Visst, men Nelson Mandela blev väl en symbol för motståndet mot det ruttna apartheidsystemet.
Och det fanns väl i alla fall inte något som helst gott att finna i det samhällssystemet.