Twingly statistik

fredag 13 juni 2008

Och dagens skrivfel levererar Sydsvenskan

Jag vet att jag är lite tjatig, men jag är även lite allergisk mot tidningar med stora resurser som ändå inte klarar av att hålla ordning på språket. Man kan förvisso slöiunta på tangenterna, men skriver man autencitet när det heter autenticitet, då vet man inte riktigt vad det är man skriver. Så gjorde Sydsvenskan i dag i en artikel där en professor som gillat att lyssna på Dolly Parton ä-n-d-a sedan 1999 analyserar henne.
I mitt tycke ett typiskt exempel på att vindarna vänt och att det nu blivit kultur att lyssna på det som för inte så väldigt länge sedan, ofta av samma människor som nu ä-l-s-k-a-r Dolly Parton, kallades kommersiell amerikansk skit.
På tal om Dolly så hotade ju hennes konsert i Malmö i morgon, lördag 14 juni, att krocka med slutet på EM-matchen mellan Sverige och Spanien. Men arrangörerna lyckades senarelägga konsertstarten en halvtimma, så nu lär det väl bli taxirace till Malmö stadion efter slutsignalen (om det inte gått helt åt skogen för Sverige innan dess).
Och på tal om EM så gick ju Tyskland lite oväntat på en nit mot Kroatien, även om kroaterna ofta föll väldigt enkelt trots att de själva klarade av att dela ut ett och annat tjuvnyp.
När sedan Österrike grep halmstrået och fixade oavgjort mot Polen i sista minuten blev det helt plötsligt möjligt för Österrike att stoppa Tysklands avancemang till en kvartsfinal.
Så kan det gå!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Thomas O. sa...

Slarviga eller intellektuellt lättjefulla skribenter försvarar sig alltid med "Ja, men du fattar väl vad jag menar?!". Då kan autenticitet bli autencitet och bibliotekarie blir bibliotikarie och institution blir instutition etc. Och det är aldrig skribentens fel. Det är alltid fel på läsaren som är så lättirriterad.

Anonym sa...

Att inte kunna skilja på enda och ända är annars också lite slarvigt...

Jah Hollis sa...

TO: På en stor tidning brukar dessutom det som skrivs kollas av fler personer. Ändå kommer den där "autenciteten" tillbaka gång på gång.

Anonym: Du menar "allting har en enda, men korven den har två"?
(jag vet att det heter ände, tyckte bara det lät lite kul)
Eller "enda sedan 1999"?
:-)

Bengavoice sa...

Jag tände på ett annat ord i faksimilet: "storbystad". Den ena änden av den homonymen beskriver en framträdande del av Dolly P:s fysionomi.
Den andra aspekten på korven är en utmärkt beskrivning av Malmös storhet, med lätt vacklande självsäkerhet och en förbindelse till det danska.

Lillebror sa...

För att travestera en annan känd malmöbo: "fel och fel, man kan väl snubbla". I sammanhanget kan det kanske vara av intresse att konsultera Skriften för att se vad den kan bidra med. Och, faktiskt, hos profeten Jesaja hittar jag:
"Felstavad, felstavad är HERREN Seboat"