Twingly statistik

söndag 8 april 2007

The Big Lebowski heter ju filmen!

Rakel Chukri heter en av de unga lysande stjärnorna på den svenska kulturjournalisthimlen. Hon har vad som krävs i dag: hon är ung, kvinna och har invandrade föräldrar. Och hon skriver dessutom bra, inget snack om saken.
Hon har också ett imponerande cv redan, trots sin relativa ungdom.
För tillfället är det i Sydsvenskan hon ses och nu får hon skriva krönikor med sin namnteckning under.
Jag ser det som ett tecken på att man är med, och namnteckningen tycks även vara något tecken på autenticitet. Ungefär som när fotografer ska vara ”dokumentära” och tar svartvita bilder.
I dag, söndag, handlar krönikan om något som heter First Gentleman. Den har har jag inga åsikter om annat än att jag hakade upp mig på att det refereras till en film som ska heta The Big Lebowsky.
Det är naturligtvis The Big Lebowski det handlar om. Och det finns säkert flera möjliga förklaringar till att den blev felstavad:
1. Ingen är perfekt
2. Det gick lite snabbt (även om kulturkrönikor väl inte brukar skrivas i racerfart)
3. Artikeln handlade delvis om Bill Clinton och då kanske man har Monica Lewinsky i tankarna när man skriver
4. Den som läste och redigerade artikeln missade felet
Och ja, ja, det är väl ingen stor sak. Men som vanligt tycker jag det här lilla skönhetsfelet förstör en del av läsningen för mig. Skribenten har inte ansträngt sig för att se till att namn blir rättstavade.
Ungefär som om jag skulle skriva Rakel Shukri för att jag har för mig att det är då det stavas. Petigt kanske, men då är jag väl petig då.
Nog om detta och nu till det roliga: Här har ni (om inte You Tube dragit in den) The Fucking Short version av The Big Lebowski.
Originalet är för övrigt också en höjdare.

Jah Hollis


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gammal är du egentligen? Det där är ett äkta pensionärsgnäll and you better know it.

Well, The Big Lebowski är iallafall nummer tre på bästa filmerna-listan.

Lillebror sa...

När jag först läste hennes artikel uppfattade jag den som ett kåseri på temat "kung Byxlös" (själv var jag iklädd morgonkaffe och filttofflor). Dina länkar gav den backdrop till hennes namn som jag saknade - alltså krävdes omläsning. Och visst skriver hon bra: "inget snack om saken". Det blir spännande att följa henne i fortsättningen!

Din filmlänk gav en lysande sammanfattning. Själva filmen har jag aldrig orkat se till slut. Eländet innehöll som sagt alltför många F-ord utblandat med longörer. Inte bara det skrivna ordet kräver noggrannhet, lite mer än "fuck" och "dude" ska man kunna kräva av ett filmmanus!

Jah Hollis sa...

Red Metal: Spelar det någon roll hur gammal man är? Vad har det för avgörande betydelse enligt dina fördomar? Få höra nu!

Lillebror: Visst, förutom den missprydande skönhetsfläcken var det ju en bra krönika. Fast jag gillar faktiskt The Big Lebowski, allt ”fuckandet” till trots.