Twingly statistik

söndag 11 november 2007

En gammal devis som fungerar än

Jag är långt ifrån först med att länka samman vår nuvarande regering med gamla historiska deviser som ständigt tycks kunna återanvändas. Men jag känner lite rysningar av obehag när jag läser om de nya folkförflyttningarna som nu tycks börja i liten skala.
Nästan ännu obehagligare är det att läsa vissa bloggares kommentarer till dessa nya, alltmer inhumana tongångar.
Utan att göra andra jämförelser, kan man ana sig till hur man kunde få vissa människor i Nazityskland att ställa upp på både det ena och det andra.
Och det märkliga är, att det verkar vara folk som kallar sig liberaler och som pratar om individens frihet och så vidare som är snabbast med att kräva att folk ska rätta in sig i leden och lyda utan att ifrågasätta någonting.
Jag kan inte låta bli att tänka på scenen ur Den enfaldige mördaren där fabrikören tvingar den fattige bonden att betala arrendet och sedan eldar upp pengarna inför ögonen på honom.
”Det är inte pengarna, det är principen.”

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Z sa...

Att dra saker till sin spets!

Jah Hollis sa...

Tydligen måste man det ibland för att få folk att reagera.

Byggaren sa...

Förutom att du diskvalificerat dig från fortsatt debatt enligt Godwins lag så haltar liknelsen på följande sätt:

Nazister och socialister har på 1900-talet ägnat sig åt att tvångsförflytta människor mot sin vilja med våld. Den som inte flyttade blev avrättad. Många dog på vägen och än fler dog när de kom fram. Att likna dessa vidriga mord med ett exempel där personer blir av med A-kassan för att de inte vill ta arbeten som inte finns på ens nuvarande levnadsort är milsvid. Jag antar att du inte ser denna skillnad så jag ska försöka vara tydlig.

Nazistisk/socialistisk fördrivning:

Sker med våld.
Folk som inte flyttar blir mördade
Folk som flyttar blir mördade på vägen eller när de kommit fram

Alliansens påstådda "fördrivning":

Sker inte med våld.
Folks om inte flyttar blir inte mördade
Folk som flyttar blir inte mördade
Folk får gärna bo kvar där de är. Dock kan de inte få fortsatt A-kassa. De får antingen försörja sig själva eller be sina närmaste försörja dem.

Hoppas att du ser den tydliga skillnaden och ser att din liknelse är en direkt skymf mot de åtskilliga 10-tals miljoner som föll offer för nazisternas/socialisternas fördrivningar.

Jah Hollis sa...

Byggaren: Det är ju tur att vi har sådana kunniga och rättrådiga människor som du som kan tolka in vad fan som helst i vad fan som helst och sedan tala om var skåpet ska stå.
Men även nazismen grodde ur ett litet frö som växte sig till något fruktansvärt. Med hjälp av människor som tyckte sig göra det rätta.
Och vad beträffar Godwin, så tycks du tolka honom lika befängt som du tolkar det jag har skrivit.
Och varken hans lag eller du personligen kan bestämma vad jag kan debattera eller inte.

Bengavoice sa...

Din jämförelse är provokativ och överdriven, min käre Hollis. Men liknande paralleller är fortfarande accepterade när de är riktade åt andra hållet: Gång på gång hör man i riksdagen och andra politiska församlingar att vänsterns argument avfärdas med mer eller mindre subtila jämförelser med Sovjetkommunism och stalinism.
Godwins lag var okänd för mig. Wikipedia förklarade den spred ljus över Byggarens skäl till sin "diskning". Men Godwin verkar inte nämna när argumentationer kapsejsar åt andra hållet?

Jah Hollis sa...

Visst är den provokativ och överdriven.
Men det känns också som provokativt överdriven nit att skicka en mamma (eller för den delen en pappa) till ett litet barn 140 mil för en provanställning till ett halvtidsjobb.
Naturligtvis finns det en massa människor, som själva sitter säkert i båten, som då ylar om att "regler är till för att följas" och så vidare.
Där finns ett frö till stöd för en totalitär ideologi. Men hittar man då på en "lag" om att man inte får vidröra det ämnet, då blundar man för något som är mycket viktigt.

Anonym sa...

byggaren

Godwins lag kan inte trumfa fakta.

Det första nazisterna gjorde när de tog makten 1933, var att fängsla och mörda alla aktiva socialister och kommunister.

Det är nog bäst att du knallar in till rektorn och ber att få gå om några terminer.

Jah Hollis sa...

K: Tack!
Godwins lag verkar vara till för folk som vill förtiga nazisternas brott genom att inte prata om dom överhuvudget. Märkligt sätt att debattera.