Twingly statistik

onsdag 4 juli 2007

Mystisk bilinbrottsstatistik i Sydsvenskan

Sydsvenskan presenterar i dag i en artikel statistik över bilinbrotten i Malmö. Det är några polisaspiranter som specialstuderat ämnet och som kommit fram till att det är fem platser som är speciellt hårt drabbade.
Enligt artikeln har det varit drygt 1 500 bilinbrott i Malmö det senaste halvåret. Störst risk att drabbas ska de löpa som ställer bilen utanför en av de stora köpladorna eller i ett parkeringshus eller, faktiskt, på en gata som går utanför min lägenhet.
(Vad det gäller det senaste, så tror jag inte det är just utanför min lägenhet, utan den del av gatan som går långt utanför synhåll från där jag bor).
Nå, Sydsvenskan slår fast att de 1 529 bilinbrotten är koncentrerade till fem platser i stan. Men sedan visar det sig att det är 145 av inbrotten som ägt rum på dessa platser, sammanräknat.
Kvar är alltså närmare 1 400 bilinbrott som ägt rum någon annanstans.
Skulle man då inte kunna säga, om man vill vrida lite på statistiken, att risken för bilinbrott är mycket större på någon annan plats i stan än på just de fem utpekade ställena.
Jag tycker det hela låter lite mystiskt på något vis.
Fast statistik var inte mitt bästa ämne i skolan...

Jah Hollis

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan nog bevisa vad som helst med hjälp av statistik, den kan tolkas på många olika sätt. Din tolkning kan nog vara lika korrekt som de där polisaspiranternas.
/Ingrid