Twingly statistik

lördag 29 mars 2008

Fem helt nya whiskybekantskaper

Som jag skrev i mitt senaste inlägg begav jag mig på en informell whiskyprovning i går kväll. Gode vännen BT har fyllt (jämna) år och whiskyprovningen var en present i efterskott från en annan god vän.
Den gick till på så vis att vi var fyra som delade på innehållet i fem stycken numrerade flaskor med prover från fem olika whiskymärken, skotsk single malt ur den högre skolan.
Det enda vi visste var, att det skulle vara Speysidewhisky (det visade sig så småningom att en av dem var Highland) och att det inte skulle finnas någon slamkrypare dold. Allt skulle vara prima vara.
Det blev ett väldigt sniffande och smuttande och smackande och omdömen om allt från "skumbanan" till "gamla gummidäck", "oljig", "salt" och "söt".
Resultatet var väl att vi alla med, något enstaka undantag, mest uppskattade samtliga sorter.
Det var bara den whisky som fick "gummidäck" som omdöme som en av oss inte gillade. Och det var den enda med en distinkt rökighet, en som mycket tydligt avvek från mängden.
När sedan allt var avbetat var det dags att via datorn gå in på den sajt där "facit" fanns. och det visade sig då att vi provat oss igenom:
1. Mortlach 1990
2. Glenlivet 15 år
3. Glenburgie 1989
4. Benriach 1994 - Heavily peated
5. Balmenach 1989
Den enda jag provat tidigare är Glenlivet, men då en tolvårig variant.
”Gummidäcken” stod Benriach för, heavily peated är ju detsamma som rätt kraftig röksmak och eftersom jag gillar rökig whisky så var det en trevlig överraskning att få smaka en Speysidevariant av röksmaken.
Highlanden i sällskapet var för övrigt den som heter Glenburgie.
Helt klart var det ett kul sätt att få i sig whisky och alla blev så uppåt att vi satte i oss även en halv flaska Talisker som värden hade i sitt barskåp medan vi försökte lösa världsproblemen.
Och dom förblev olösta.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

det låter som BT hade en perfekt födelsedag!

Jah Hollis sa...

Jag tror han var rätt nöjd, om än lite trött dagen efter, har jag förstått. Och han hade fått stoppa in hundra glas i diskmaskinen eftersom det gått åt massor till whiskyprovning och lite annat.

Anonym sa...

Kollade dina länkar och där är alla fem klassade som Speyside. Efter en smula research visar det sig att beteckningen Highland förekommer på whisky från Speyside. Det beror på att Speyside tillhör Highland på samma sätt som Highland tillhör Skottland.

Jah Hollis sa...

Jo, men Speyside anses när det gäller whisky vara ett geografiskt avgränsat område och till och med Michael Jackson ställer sig i "Stora boken om whisky" frågan om just Glenburgie tillverkas i det området (det står också på etiketten Highland och inte Speyside).
Den här geografisk indelningen behöver ju inte ha något med smak att göra. Men i Speyside vill man nog inte att whisky som inte kommer därifrån ska kallas så.
Visst kan man kalla all skotsk whisky för skotsk whisky, men jag rekommenderar ovan nämnda bok för den som vill studera den indelning i regioner eller distrikt som man faktiskt gör inom whiskytillverkningen.

Anonym sa...

Uppenbarligen är Glenburgies hemvist en smula omtvistad. Istället för att luta oss mot framlidne Jackson kan vi titta på vad SWA - branschens egna organisation - anser vara Speyside:

http://www.scotch-whisky.org.uk/swa/244.html

Jah Hollis sa...

Uppenbarligen föredrar man hos tillverkarna av Glenburgie att på etiketten lansera denna årgången som Highland och inte som Speyside:
www.whiskykalender.se/VisaWhisky.aspx?kal=2&nr=3
Sedan föredrar jag nog Michael Jacksons inte alltid så rätlinjiga uttolkningar av whiskygeografin framför branschorganisationens säkerligen mycket korrekta.
När man talar om Highland kompliceras det ju dessutom av att det finns tre olika Highlands i Skottland.
Enklare då kanske att hålla sig till Islay med tungvrickarfavoriter som Bruichladdich och Bunnahabhain.