Twingly statistik

lördag 15 mars 2008

Grönt ljus för St Patrick´s Day i Ystad

På måndag, den 17 mars, är det Irlands nationaldag. St Patrick´s Day kallas den efter det irländska skyds-
helgonet som bland annat ska ha drivit ut alla ormar från Irland.
Som så många kända religiösa figurer är han omgiven av diverse mer eller mindre tillförlitliga historier men till hans mer osympatiska drag var väl att han förstörde mycket av den gamla keltiska kulturen på Irland.
Detta är väl om något ett bevis för hur förvirrande resonemang man kan få till när religionen är inblandad (och vad den ställt till på Irland vet vi väl). För samtidigt som irländarna hyllar sitt kristna skyddhelgon St Patrick, så har de ju utvecklat den gamla keltiska, hedniska, kulturen till mångmiljonbusiness.
Och
St Patrick´s Day har blivit en märkesdag som firas världen över.
Även så i Ystad där man på begäran kommer att belysa stadens dubbelvattentorn med en iriskt grön färg på måndag (och några dagar före) för att uppmärksamma den irländska nationaldagen.
Huruvida stans pubar kommer att ladda upp med grönt öl förtäljer inte historien, men det kommer säkert att serveras en och annan extra Guinness.
(Eller kanske Guiness eller Guinnes som sverigeimportörerna av detta så ofta felstavade öl själva skriver det på en webbsajt).
Slainte!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Ankan sa...

Jag lyckas alltid missa St Patrick´s day, men jag vet ändå att här i storbyn e det grymt mycket folk på stans få irländska hak. Och dricka grön öl. Nja, jag vete fåglarna.

Jah Hollis sa...

St Patrick brukar firas rejält här i Malmö också. Men måndag kväll jobbar jag, så det blir att stå över i år. En grön hör till annars. Det är bara karamellfärg. :-)