Twingly statistik

tisdag 21 augusti 2007

Nu hotas mediernas närande delar

Det har börjat hetta till ordentligt i den pågående konflikten mellan Tidningsutgivarna och Svenska Journalistförbundet. Efter en mjukstart som slagit mest mot papperstidningarna och i ganska liten omfattning hittills, börjar det nu varslas om stridsåtgärder som kan drabba webbtidningarna och annonserna.
Det är väl ingen hemlighet att man inom tidningsbranschen i alla fall pratar om tidningarnas närande och tärande delar. Tär gör det redaktionella materialet, medan annonserna när med att dra in en massa pengar.
Till inte för så länge sedan kostade tidningarnas webbsajter också en massa, men genom ökad annonsering på webben har de också börjat dra in pengar.
Så nu är det verksamheten som betalar en stor del av svenska medier som hamnat i farozonen.
Vad de vanliga mediekonsumenterna kan förvånas lite över när de nu blir utan en allt större del av sitt dagliga nyhets- och informationsflöde är kanske:
• ... att det tidigare rådande avtalet mellan dessa organisationer upphörde att gälla för snart 150 dagar sedan. Varför har man dröjt så länge med att förhandla?
• ... att stridsfrågorna är en låglönesatsning och upphovsrätten. Att det finns journalister med lång arbetslivserfarenhet som ändå har relativt låg lön kan man nog få folk att förstå. Men jag tvivlar på att man i dessa nerladdnings- och bloggartider kan fixa en bra pedagogisk förklaring till vad upphovsrättsfrågan handlar om.
Hur som helst såg jag att Bamses webb är undantagen från det senaste varslet.
Den kan säker vara ett gott substitut för en del av det som våra kvällsblad vanligtvis förmedlar.

Jah Hollis

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som en representant från SJF sa till oss på tidningen, på frågan hur man ska förklara för läsarna varför upphovsrätten är så viktig: det TU vill ha av oss journalister är som att betala för en engångsbiljett i kollektivtrafiken, men få ett helt årskort (ungefär så). Vilket ger en ganska tydlig bild tycker jag av hur långt ifrån varandra parterna står.
Och låga löner: journalister som jobbat i tjugofem år tjänar inte bättre än mig som inte ens färdigutbildad sommarvikarie, helt utan erfarenhet.

Jah Hollis sa...

Vad gäller lönerna tror jag att det går att få en viss sympati från allmänheten.
Men upphovrätten.
Internet och fildelning och kopiering och gratistidningar hittan och dittan har devalverat folks känsla för sådant väldigt kraftigt, tror jag.

Jah Hollis sa...

Upphovsrätten heter det förstås.