Twingly statistik

torsdag 30 augusti 2007

Och vad tusan betyder nu detta namn?

Jag hann, helt enligt planerna, med ett några dagar långt besök i min gamla hemstad under den nu snart avslutade semestern. Jag hade hyrbil och därmed en viss frihet att köra lite som jag ville både på vägen dit och på vägen hem.
Och faktum är, att man passerar mycket intressant i vårt svenska landskap, speciellt om man tar sig ifrån allfarvägarna lite grand.
Det är till exempel gott om udda, fantasieggande och rätt och slätt lustiga ortsnamn utspridda i bushen. Som till exempel det på bilden: Slakmöre strand.
Skylten står i ett synbarligen rätt glest befolkat samhälle som heter, japp, Slakmöre.
Men finns det nu någon som på rak arm, utan att googla och sådant, kan placera Slakmöre på kartan?
Och finns det någon som kan förklara vad namnet betyder?

Jah Hollis

4 kommentarer:

Lillebror sa...

Ja, vad kan man inte stöta på ute i obygden. Du råkade händelsevis inte på någon snedögd banjovirtuos med sex fingrar på var hand?

Vi noterar att namnet inte förekommer i standardverket Svenskt ortnamnslexikon. Men efterleden kommer av "mör", ett dialektord från sydöstra Småland som betyder myr eller kärr. Förleden är knepigare men bör förmodligen tolkas i linje med betydelsen (nedåt-)sluttande.

http://www.youtube.com/watch?v=nUjNtZj02p8
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=2/1/65690.html

Jah Hollis sa...

Den enda representanten för lokalbefolkningen jag såg, syns faktiskt på bilden. Till vänster i ramen under skylten kommer en kvinna cyklande, en riktig snyggis visade det sig när hon kom närmare.

Slakmöre skulle kunna vara Den sluttande myrmarken då kanske. Tja, varför inte.
Möre förekommer ju även i andra sammanhang i den småländska geografin:
sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6re

Anonym sa...

Jag råkar veta vad slakmöre betyder. Mitt hjärta klappar lite extra för just "Slakis". Möre är ju namnet för sankmark och Slak kommer från sjöslak som är tångmassor från havsbotten som samlas längs strandkanten. På grund av landhöjningen så är numer detta slake grunden för de bördiga åkrarna i byn.

Jah Hollis sa...

Jag tackar för informationen. Även namn som ter sig rätt lustiga har förstås en vettig förklaring att falla tillbaka på.