Twingly statistik

fredag 31 augusti 2007

Sveriges sydligaste udde är ännu sydligare


Sista dagen innan jag skulle lämna tillbaka hyrbilen tog jag en tur längs sydkusten, ner till Ystad stora vägen och så småningom tillbaka längs med den mindre vägen mot Trelleborg.
Förutom för att få känna lite av frihetens vindar i en bil var målet att kolla på den nya utbyggnaden vid Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Den lilla utsiktsrampen, som lär ha gjort vårt redan avlånga land cirka nio meter avlängre (avlångare?) invigdes i maj i år och den är ett verk av arkitekten Eva Arén.
Borta är nu den gamla vägvisaren som visade avstånden till Treriksröset, Berlin, London, Stockholm och andra metropoler. I stället ligger det en snygg kompassliknande platta inlagd i marken med pilar och avstånd.
En gång med sittplatser leder ner till utsiktsrampen som går ut en liten bit i vattnet. Naturligtvis finns det folk som saknar vägvisaren man kunde ta bilder vid, men med lite fotografisk fantasi kan man använda den nya kompassen på samma vis.
Och visst är det härligt att ha en liten plätt att stå på och längtansfullt spana över havet bort mot Berlin som ju inte ligger så väldigt långt bortom horisonten.

Jah Hollis

3 kommentarer:

//SoP sa...

Apropå det där-såg du möjligen det om norska vägbygget i Bästa formen- riktigt häftigt men aldrig i livet att jag klarat att gå rakt ut där på den "bron"- men makalöst vackert-

Jah Hollis sa...

Det har jag missat. Var det något svindelframkallande?

//SoP sa...

Absolut översvindelframkallande! De hade byggt ut en ramp rakt ut över ett stup- o längst ut var det inte ett normalt räcke- utan nåt av "glas" -antagligen nånting väldigt starkt, folk stod o lutade sig mot den där kanten o det såg ju ut som de hängde i luften nästan--*oh rysa* Men hisnande vackert! Det var nåt stort projekt de höll på med som var "Turistväg-"