Twingly statistik

måndag 30 juni 2008

Håller inte spanjorerna på samma lag?

Lite förvånad blir man när man får läsa att spanjorerna, i Madrid i alla fall, firade segern i fotbolls-EM genom att dra igång kravaller. Håller inte alla spanjorer på samma landslag, eller vad var anledningen till att man började slåss?
Tyvärr verkar det som om fotboll på alla nivåer lockar till sig ett antal omdömeslösa figurer som inte har annat i hjärnan än att det till varje pris ska bråkas och slåss.
Märk att vid cupmötet i Malmö i helgen handlade det om att vissa supportrar till MFF och Hammarby "försökte träffas och starta bråk" (Sydsvenskans formulering). Jag vet inte om det, lyckligtvis, säger något om deras organisationsförmånga att de inte ens lyckades med det de primärt var ute efter.
Låt oss hoppas att man i Spanien nu fortsätter att hylla sitt framgångsrika fotbollslag på ett värdigt sätt utan bråk och slagsmål.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Så vann då det bästa laget fotbolls-EM

Det blev, som jag faktiskt haft en känsla av hela EM-slutspelet, Spanien som vann EM-finalen på söndagen och därmed blev Europamästare i fotboll för första gången på 44 år.
Spanien har spelat bättre och bättre under hela turneringen och man har, förutom det trista taktikmötet med Italien, stundtals spelat bländande vacker fotboll.
Finalen vann de på sin snabbhet och passningsskicklighet (och på att de har målgörare som Torres, som kan gripa ett tillfälle när det ges); tyskarna fick bara upp farten under en kort period och det räckte inte trots att man bytte in fler anfallare.
Spanien gick också obesegrade genom slutspelet och genom deras finalseger kan man väl slå fast två saker:
• Sveriges insats var kanske inte så dålig. Det svenska laget var ju faktiskt nära att klara oavgjort mot de blivande mästarna.
• Greklands EM-vinst förra gången det begav sig var en engångsföreteelse. Nu kom de regerande mästarna ner på jorden igen och de lär nog få vänta längre än Spanien väntat på sin andra EM-seger.
Men nu gratulerar jag mer än gärna Spanien till vinsten och bara beklagar att jag inte befann mig i Madrid (eller i Wien) på söndagskvällen för att få vara med och fira.

Tydligen demonstrerades det i Malmö i lördags mot FRA-lagen, men eftersom det var en arrangörslös demonstration som man inte gått ut och informerat så speciellt mycket om i förväg blev väl uppslutningen inte den bästa.
Och när man läser om ålderssammansättningen på deltagarna i demonstrationen, känns det väl lika gott att man hade annat för sig just då. Jag hade förmodligen blivit tagen för säpo- eller FRA-agent om jag givit mig dit.
Nu kan man ju också, via Expressens webb, skicka mejl till samtliga riksdagsledamöter som röstade för FRA-lagen eller lade ner sin röst och framföra sin protest mot lagen.
Det kan ju tyckas vällovligt, och enligt nyheterna på radion i natt var det många som gjort det.
Samtidigt tycker jag det känns lite konstigt att Expressen vill hjälpa folk att börja protestera mot riksdagens beslut nu när det redan är spikat.
Det känns som lite inställsam kappvändarmentalitet och ett sätt från den stora Bonnierblaskans sida att skaffa sig lättköpta popularitetspoäng. Mycket mer så än när Mona Sahlin gick ut och sade att sossarna ska riva upp lagen om de vinner valet 2010.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

lördag 28 juni 2008

Vilka var det som hyllade Nelson Mandela?


Jag sitter och laddar för att gå på kombinerat inflyttnings- och födelsedagskalas.
Ja, just laddar.
Jag har med åren börjat bli lite nervös inför sådana tillställningar, fråga mig inte varför, och behöver intala mig mentalt att det kommer att bli kul och så vidare.
En bit in i juli är det sedan dags igen, då ytterligare en nära vän fyller år, jämna, och väl kommer att kalla till någon form av kalas.
Den 18 juli är det födelsedagskalas igen, men det är jag inte bjuden till även om jag tycker jag har hyfsat god kännedom om födelsedagsbarnet. Den är den gamle ANC-kämpen och tidigare sydafrikanske presidenten Nelson Mandela som fyller 90 år.
En aktningsvärd ålder och en människa det verkligen finns anledning att hylla på hans födelsedag.
Redan på fredagen arrangerades en hyllningskonsert i Hyde Park i London och i Sydsvenskan kan man läsa att bland de medverkande artisterna fanns "skotska Lennox" och "soulsångaren Winehouse".
Jag förmodar att de syftar på Annie Lennox och Amy Winehouse. Men de är i gott (dåligt?) sällskap. På någon av Sveriges Radios hemsidor kallas Simple Minds, som också spelade för Mandela, för Simply Minds.
Med på konserten var också Queen (förstärkta med gamle Free-sångaren Paul Rodgers). Lite ironiskt på något vis: för dryga 20 år sedan bröt Queen mot en bojkott mot Sydafrika, där Nelson Mandela då fortfarande satt i fängelse, och spelade i den sydafrikanska nöjesstaden Sun City.
För 20 år sedan, på sin 70-årsdag, satt Nelson Mandela fortfarande i fängelse och då arrangerade man i Hyde Park den första stora konserten tillägnad Mandela.
Låten på videon ovan, skriven av Specials-medlemmen Jerry Dammers, blev ett ledmotiv för den konserten där man krävde att Mandela skulle släppas fri.
Det dröjde heller inte så länge till efter det, förrän Nelson Mandela kunde lämna fängelset. Därmed slapp vi också höra alla de hemska, torftiga plagiat av Dammers låt vi fick från band som ville visa sig politiskt medvetna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

fredag 27 juni 2008

Enkelt att bli av med klassamhället


Något klasslöst samhälle tycks vi inte ha i sikte trots att trendgurun Ebba von Sydow för inte så himla länge sedan förklarade att hon minsann också är arbetarklass. Hennes föräldrar arbetade ju båda hårt, och därmed var de ju arbetarklass.
En ny undersökning från SOM-institutet i Göteborg visar nu också, enligt SvD, att klassamhället i Sverige i dag syns tydligare än det gjorde för 20 år sedan.
Motsägelsefullt nog tycker "en stor minoritet" att de har fått det sämre jämfört med andra trots att folk i allmänhet tycks anse att de har fått det bättre.
Problemet är knappast nytt och frågan är om vi överhuvudtaget kan jämna ut skillnaderna mellan samhällets klasser. Jodå, det är ganska enkelt.
Monty Python löste problemet på sitt sätt, eller föreslog i alla fall en lösning (se videon ovan), men den tycks inte ha slagit igenom. Än.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Nej, ryssarna hade inte lärt sig läxan

Semifinalmötet mellan Spanien och Ryssland i fotbolls-EM på torsdagkvällen blev i stort en repris av lagens möte i gruppspelet, i den grupp som Sverige (helt klart när man ser det i backspegeln) hade oturen att hamna i.
Ryssarna hade inte lärt sig sin läxa och i andra halvleken blev de totalt överkörda av ett spanskt lag som äntligen tycks leva upp till de högt ställda förväntningarna. Ryssland kom ner på jorden igen efter alla hyllningarna och uppträdde lite grann som Sverige gjorde när vi mötte Ryssarna i gruppspelet; de stod inte att känna igen.
Spanien, å andra sidan, spelade stundtals bländande fotboll med ett passningsspel somliga lag bara kan drömma om och med tre vackra mål som resultat.
Uppenbarligen spelas det ingen bronsmatch i årets EM, så nu är det bara finalen kvar att se fram emot. Jag tror fortfarande på Spanien.
Så kan jag konstatera att den svenska börsen, i skuggan av EM-yran, fortsatt att rasa. Just nu skapar det inga stora rubriker, men den svenska börsen är nu nere i årets lägsta nivå.
Sedan årsskiftet har börsen backat lite över nitton procent.
Visst, kalla det luftpengar, men de luftpengarna ska bland annat finansiera en del av pensionerna som ska betalas ut till våra pensionärer.
Vem vet vad som finns kvar när det en gång är dags.
Barnevik visste vad han gjorde.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

torsdag 26 juni 2008

Kämpade inte esterna för friheten?

Det är inte så värst många år sedan vi kunde följa de baltiska staternas kamp för att göra sig fria från Sovjetunionen/Ryssland. De baltiska folken och deras ledare var på den tiden ett föredöme för många i världen.
Men människor glömmer fort, och nu hör vi till vår häpnad en estnisk röst i ledande ställning som föreslår att vi alla ska få inskränkningar i vår frihet.
Den estniska Europaparlamentarikern Marianne Mikko har lanserat ännu ett förslag i bästa Storebrorsanda och nu gäller det att dra åt nätet kring alla oss som bloggar.
Frånsett att Marianne Mikko inte verkar speciellt insatt i hur bloggandet fungerar, utan mest ser det som ett diffust hot, är det lite skrämmande att just hon har anslutit sig till de här nya tongångarna.
Jag trodde att man i Estland en gång kämpade för friheten, för allas rätt att uttrycka sin åsikt om vad som helst.
Men, som sagt, människor glömmer fort.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Länkat till:
http://intressant.se/intressant

Tyskland tryckte till tappert trotsiga turkar

Det var nog många som satte en slant på att Turkiet skulle göra sensation och slå Tyskland i onsdagskvällens semifinal i fotbolls-EM.
Men fastän de tappert trotsade alla motgångar i form av avstängningar och skador nådde turkarna inte riktigt ända fram; i den sista ordinarie spelminuten släckte Lahm hoppet genom att elegant göra 3-2 till Tyskland.
Ett skott som var allt annat än la(h)mt, skulle man kunna vitsa till det. :-)
Och därmed är Tyskland det första laget som är klart för EM-final den här gången.
Tv-sändningen i TV4 från semifinalmatchen saboterades delvis genom ett antal avbrott i överföringen av ljud och bild som skulle bero på ett elavbrott (som tydligen inte drabbade själva EM-arenan) i Basel.
I förvirringen som uppstod i TV4:s EM-studio i Kungsträdgården i Stockholm fällde då vid ett tillfälle, när det var avbrott, en av kanalens sportjournalister följande kommentar: "Matchen är inte helt slut."
Nej, antingen är väl en match slut, eller så är den inte slut.
Inte kan den vara "halvt slut", va?
Nej, nu är jag helt slut.
Det är nog dags att jag börjar tänka på refrängen, som man säger.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

onsdag 25 juni 2008

Och nu är det snart dags för fotboll igen

Jag trodde kanske jag skulle känna mer abstinens under dagarna då det varit uppehåll i fotbolls-EM nu, men jag har väl egentligen inte känt av någon större saknad.
Dock ska det bli roligt att åter bänka sig framför burken i kväll och, förhoppningsvis, få se lite högklassig fotboll igen.
Först ut att mötas i en semifinal är Tyskland och Turkiet. Sällan har väl ett lag i en EM-kvartsfinal slagit ur en sådan underdog-position som Turkiet gör i kväll.
Det är väl få, ens bland turkarna själva, som vågar tro att EM:s senastionslag Turkiet ska göra det oväntade igen, och spöa superfotbollsnationen Tyskland.
Men o-m de skulle lyckas med det som nu verkar omöjligt, då kommer det att bli ett herrans liv i kväll: i Malmö, i Berlin, i Istanbul och på en väldig massa platser runt om i världen.
För då kommer turkarna att fira som om de redan vore Europamästare.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Här krävs en jätteficka för att fickparkera

Jag körde förbi den här bilen på vägen in till stan häromdagen. Han hade väl inte hittat någonstans att fickparkera den på, så han stod och väntade vid den obemannade bensinmacken i korsningen mellan Lundavägen och Hornsgatan.
Det är inte utan att man undrar vem som har råd att slanta upp de pengar som behövs för att hyra en sådan här bil. Det lär knappast ha blivit billigare med det stigande bensinpriset.
Överhuvudtaget verkar det som om bilindustrin i stort nu kommer att få krypa till korset och ställa om sin tillverkning. En första signal är väl varslet i dag om uppsägningar på Volvo i Sverige.
Bakom det ligger naturligtvis ägarna Ford och den amerikanska ekonomin och den svaga dollarn. Enligt vad man sade på Ekot, är det en ren förlustaffär nu att frakta Volvobilar till USA och sälja dom där.
Försäljningen av jättebilar, typ suv, sjunker också snabbt när bensinen blir dyrare och även där har man i USA börjat ställa om produktionen för att fasa ut Hummer och andra monsterbilar.
Så ska man åka limousin kanske det är dags att passa på nu.
Jättebilarna dör kanske, likt dinosaurierna, ut med tiden.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

tisdag 24 juni 2008

Är Mona ute och fiskar FRA-röster, eller?

Såg just att sossarnas ledare Mona Sahlin yttrat sig i Rapport och sagt saker om den nya FRA-lagen. Oddsen är inte höga för den som gissar att hon sagt att sossarna ska riva upp lagen och ändra den om de får makten i valet 2010.
Det hela refereras i Sydsvenskan, men det är inte mycket konkret hon säger. Dock tycks hon vilja ha förändringar i lagen som går i linje med vad många i debatten om den sagt sig vilja ha.
Och hon lär redan ha vänsterpartiet på sin sida i den här frågan.
Nu väntar förstås en röstfiskedebatt: är detta allvarligt menat från sossarnas sida, eller ett försök att rida på en stor våg av missnöje med den nya lagen?
Någon som tror sig ha svaret?

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Tvärstopp i Malmö efter resa från Japan

Det har blåst väldeliga i Malmö i kväll, ja inte bara i Malmö utan i stort sett i hela Skåne och på Öresund.
Just i kväll befinner sig den båt som min gode vän BT jobbar på i Öresund efter en resa som han inledde när båten befann sig i Japan. Han ringde glatt och berättade att båten skulle lägga till i Malmö hyfsat tidigt på kvällen och att han utverkat tillstånd att bo hemma i sin lägenhet under natten.
Så vi planerade att ses, ta en liten whisky och gå ut och käka under kvällen.
Men efter den långa resan från Japan blev det tvärstopp i Malmö. I det hårda vädret gällde nya bud för att lägga till vid kaj och det kunde inte bli av före midnatt.
Nu fortsätter resan på tisdagen och sedan kan han inte återse Malmö förrän i slutet av juli.
Snacka om otur med vädret.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

måndag 23 juni 2008

En trist nyhet att inleda veckan med

Redan i den första kollen av veckans nyheter på nätet får jag veta att den amerikanske komikern George Carlin har dött. Han var en kille i min smak som kunde göra stå upp-komik om allt från gud till konstigheter i folks språk.
Han kunde också dra ett och annat snuskigt skämt och var en äkta provokatör, en som skojade om saker som många kanske helst ser att man inte skojar om.
Inte helt oväntat råkade han också i klammeri med den bigotta amerikanska rättvisan som bland annat tyckte att han var ytterst olämplig att lyssna på för det uppväxande amerikanska släktet.
Nu behöver inte myndigheterna längre oroa sig för att det blir mer av den varan även om George Carlins humor och syn på saker nog kommer att vara aktuella och användbara en lång tid framöver.
Tyvärr, får man väl säga. Och man får hoppas det finns några som vill ta över där han så trist har lämnat oss.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

söndag 22 juni 2008

Nattlivet har tagit musten ur mig

Detta har varit en dag i mycket makligt tempo.
I går och i natt gick det desto hetare till och det började med att Ol Hell och jag gick till Malmö Folkets park för att kolla matchen Holland-Ryssland och för att träffa en gemensam bekant, en ung dam, vi inte träffat på länge.
Matchen visade sig bli väldigt rafflande och ryssarna lyckades ur sitt underdogläge göra det som många kanske inte trott var möjligt: spöa förhandsfavoriterna Holland övertygande.
(Fast nog var vi en och annan som kände på oss att Ryssland seglar i medvind nu.)
Efter avklarad match och att par öl i parken vandrade vi vidare upp till Möllevången och hamnade på Ölkaféets uteservering där vi, symboliskt nog, serverades av en rysk servitris.
Och sedan gick det som det gick när man är ute med två personer som känner hälften av alla människor som rör sig på Möllevången. Det blev efterfest med stora gingroggar och lådor med vin och något improviserat musikquiz.
Så nu sitter jag här och försöker samla kraft för att ta mig till BT:s lägenhet för att se den sista kvartsfinalen: prestigemötet mellan Italien och Spanien.
En något dämpande effekt har även det faktum att det åskar och störtregnar över Malmö nu. Det är faktiskt kolmörkt ute trots att vi nyss passerat midsommar.
Vet inte om det hänger ihop med att jag har tagit lite semester nu.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

lördag 21 juni 2008

Malmöturkarna gick helt i spinn

I kväll, midsommardagen 2008, hade vi väl alla hoppats att få bänka oss framför tv:n och se Sverige spela kvartsfinal i fotbolls-EM. Och det hade kvittat om motståndaren varit Holland eller kanske Italien.
Vi hade bänkat oss där med samma lite ängsliga optimism och förväntan i blicken, men så blev det inte nu.
Några som däremot kan glädja sig över att ha ett lag som motsvarat alla deras förväntningar och förmodligen lite till är turkarna, i Turkiet eller var de nu befinner sig i världen.
Matchen mot Kroatien var kanske inte någon riktig höjdare förrän det drog ihop sig till förlängning. Den och den följande straffläggningen bjöd på all den dramatik man begära när det gäller fotboll.
Malmös turkar firade naturligtvis segern med bilhornskonsert och samling på Stortorget. Jag hörde det ända ut på Öster när jag cyklade hem i natten efter att ha tillbringat midsommaraftonens kväll framför tv:n.
Vi får glädjas med dom och hoppas på att de kan göra sensation mot Tyskland i semifinalen.

Jah Hollis

PS. Det kostar på att fira i förskott, det fick både jag och senare det kroatiska landslaget känna på. Jag var ute och slog runt torsdagen före midsommarafton och orkade helt enkelt inte med något firande på fredagen (trots att jag inte saknade erbjudanden). På samma vis firade kroaterna sitt ledningsmål mot Turkiet så intensivt, att det blev förlängningstid på förlängningen och på den extratiden kvitterade Turkiet. DS.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Nästan påkörd av polis på övergångsstället

Det har varit en lugn midsommarhelg för min del, i alla fall så här långt kanske man ska tillägga för alla eventualiteters skull. Dock var det nära att sluta illa på självaste midsommarafton när jag höll på att bli påkörd av en polisbil.
Jag var ute för att bunkra varor inför helgen och hade siktat in mig på att ta ut lite kontanter i en bankomat nära Värnhemstorget.
På avstånd såg jag att en polisbil hade parkerat på hörnet vid bankomaten och undrade förstås lite vad som var på gång. Poliserna sägs ju vara så upptagna och överlupna av arbete jämt och ständigt nuförtiden, så jag trodde väl inte att det var så simpelt så att någon av dom var och stod i bankomatkö på sin dyrbara arbetstid.
Men det var det just vad det var.
Och inte nog med det, dom hade parkerat bilen så att den stod halvvägs över övergångsstället vid bankomaten. Och när jag var på väg över gatan började trafikdåren i polisbilen att backa så att jag fick kasta mig undan för att inte bli påkörd.
Man undrar egentligen hur det är ställt med laglydigheten bland polisen.
Jag har fått för mig att polisen ska föregå med gott exempel ända ner på lägsta trafikregelsnivå.
Men icke. Det går tydligen bra att parkera på övergångsställen och backa utan att kolla bakom bilen eller, för den delen, att svänga utan att använda sina blinkers.
Och jag antar då att folk tänker att "får polisen, så får väl jag".
Kanske var det så föraren av den bil som stod parkerad ett hundratal meter från bankomaten hade tänkt. Halva bilen på trottoaren, halva i en bussfil.
Och så på fel sida av gatan.
Kom osökt att tänka på en gammal låt av Povel Ramel, den om kommissarie Larsen.
Fritt ur minnet går väl texten så här:
"Kommissarie Larsen, med den stora mustaschen,
han tänker mycket när han tänker,
men han tänker för sakta..."
Och så något om att "när det är bråk på Lilla Torget är han på Stora Torget".

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

torsdag 19 juni 2008

Men Isaksson var ju rätt så bra i alla fall...

Som många redan kort och koncist konstaterat, så var det två saker som gick snett för Sverige i går kväll: en var ju trots allt rätt väntad, en var en oväntad besvikelse.
Det känns surt att EM skulle sluta på det viset för det svenska laget, men i går kväll stod det inte att känna igen. I mitt tycke var det symptomatiskt nog bara Andreas Isaksson som gjorde en insats som får klart godkänt.
Han räddade laget från en ännu större och nesligare förlust men på Rysslands båda mål var han helt övergiven av sitt försvar.
Facit av EM är för Sveriges del nu en seger mot ett av turneringens sämsta lag och i den matchen två mål värda att minnas: ett fantastiskt snyggt och ett av det mer komiska slaget.
Efter en habil insats i första halvleken mot Spanien verkar det som om allt rasade och avslutninen mot de snabba ryssarna blev ju ett antiklimax utan dess like.
Men att gå så långt som att säga att Sverige "vek ner sig" som det står i en krönika i Sydsvenskan (som schizofrent nog även ger credit till TT, se ovan) tycker jag bara är trams.
Uttrycket "vek ner sig" ser jag som om man påstår att någon frivilligt ger upp en match, och det är ett uttryck som man ska vara väldigt sparsam med.
Det svenska laget "vek inte ner sig"; de förlorade mot ett lag som för kvällen spelade mycket mer inspirerat och samtidigt genomtänkt.
Och nu ska man väl försöka skaffa sig ett annat favoritlag om man ska fortsätta se på EM-slutspelet.
Jag väljer, av någon anledning jag inte riktigt är klar över, Spanien.
Fast spanjorerna har ju heller aldrig visat att de kan stå distansen ut.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

onsdag 18 juni 2008

Jah Hollis sticker ut hakan inför matchen

Snart är det dags.
Sverige möter Ryssland i EM-slutspelet och det är inte vinna eller försvinna som gäller. Minst oavgjort eller försvinna är budet för det svenska laget.
Som jag skrev i mitt förra inlägg är det EM:s i genomsnitt äldsta lag (Sverige) som möter det i genomsnitt yngsta laget (Ryssland förstås).
Jag ska sticka ut hakan och säga att i det här faller blir det erfarenheten som avgör och Sverige kommer att vinna matchen med 3-1.
Vad gäller FRA-lagen har man inte legat på latsidan i försvarsutskottet utan snabbehandlat det återremitterande ärendet så att det ligger klart för beslut redan i kväll.
I den matchen i riksdagen räcker det inte med oavgjort, utan någon måste stå som segrare. Tyvärr tror jag det blir förespråkarna för lagen som vinner.
Återremiss är ju ett klassiskt grepp för att trumfa igenom något, då i en lätt modifierad version.
Det är politik i ett nötskal det.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,

I kväll gäller det: Gamlingarna mot de unga


Det har varit en synnerligen seg start på semestern: dels har jag inte riktigt landat efter en intensiv jobbvecka än, dels är det en mycket sorglig personlig sak jag upplever nu som lägger sordin på det mesta för tillfället
.
Så några storverk har jag inte uträttat, knappt några småverk heller.
Blev tillfrågad om jag skulle med till Folkets park i kväll och kolla på storbilds-tv när Frankrike mötte Italien i EM-slutspelet.
Men jag isolerade mig i stället och kollade matchen hemma i BT:s lägenhet. Det var väl ingen höjdartillställning, men vi fick bland annat se Henry skarva en italiensk frispark otagbart snyggt in i eget mål.
Det var rätt symptomatiskt; i stort sett ingenting gick fransosernas väg den här kvällen. När sedan Holland med sitt B-lag sopade mattan med Rumänien var det Italien som gick till kvartsfinal.
Och i morgon smäller det igen för Sveriges del. Då gäller det att fixa en kvartsfinal genom att spela minst oavgjort mot Ryssland.
Ska man tro statistiken så blir detta en match mellan EM-slutspelets i genomsnitt äldsta landslag, Sverige, och det i genomsnitt yngsta.
När jag ändå hade BT:s tv för mig själv passade jag på att surfa lite mellan kanalerna. Hamnade bland annat i en direktsändning från Riksdagen där en handfull ledamöter avslutade en maratondebatt inför omröstningen om den uppmärksammade FRA-lagen.
Det är bara att gratulera alla som engagerat sig i den här frågan, huvuddelen verkar vara bloggare, för den genomslagskraft och uppmärksamhet man fått.
Själv har jag gjort vad jag kunnat för att hänga med i debatten, men inte skrivit några inlägg eftersom jag tycket det finns andra som klarat av det tusen gånger bättre än vad jag skulle göra.
Dock blev jag själv lite skum på FRA:s verksamhet när författaren Mikael Engström i sitt Sommar-program 2006 berättade om tveksamheter han varit med om när han en tid jobbade på FRA.
Den debatt det väckte dog dock rätt snabbt till skillnad från dagens FRA-debatt. Men jag misstänker att det här återremissbeslutet alltihop har hamnat, i kan bli ett alibi för att förklara att man, när man sedan röstar igenom lagen med några små förändringar, visst tagit hänsyn till den folkliga opinionen.
Kom ihåg vad Bob Marley sjöng i Revolution:
Never make a politician, grant you a favor
They will always want, to control you forever...
Låten på videon ovan har en viss vag anknytning till telefonavlyssning: Glen Campbell sjunger Wichita Lineman, en av Jim Webbs många oerhört vackra låtar.
Den är till er, alla FRA-lagsifrågasättare.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

tisdag 17 juni 2008

Semestern började med blixt och dunder

När jag åkte hem från jobbet natten till måndagen, den första semesterdagen i den första omgången av årets semester, åskade det och blixtarna lyste upp landskapet där jag fräste fram, i stundtals intensivt regn, mot den hägrande friheten.
Som om inte det var nog hängde månen, stor och apelsingul och nästan full, lågt över horisonten och skymdes ibland helt eller delvis av de framjagande åskmolnen, lite så där spöklikt och olycksbådande.
En rätt intensiv start på semestern på något vis, men förhoppningsvis inte ett omen om vilket väder som väntar de närmaste veckorna.
Jag skjutsade en vikarierande arbetskamrat till det enda förortsaktiga vi har i Malmö, Oxie (nej, nej Rosengård är ingen förort, jag cyklar dit på tio minuter).
Eftersom jag inte ville hålla honom väntande (han slutade tidigare än jag men för sent för att ta sista Pågatåget) sparade jag lite skrivjobb, e-post med några meddelande till kollegor som jobbar när jag är ledig, tills jag kom hem.
Så jag kom sent i säng och vaknade sent den första semesterdagen, som också blev en semesterstart i ultrarapid (slow motion som det heter på svenska).
Först framåt kvällen tog jag mig ut för att kolla EM-matchen mellan Österrike och Tyskland hemma i BT:s lägenhet. En tillställning där inget lag var riktigt övertygande och där Tysklands Gomez brände turneringens mest givna målchans hittills.
Han stod ett par meter utanför det österrikiska målet, som var vidöppet, när bollen damp ner framför fötterna på honom och han missade.
Ballack ställde allt tillrätta senare med mål på en kanonhård frispark av det otagbara slaget. Och fler mål blev det inte.
På vägen hem handlade jag lite i Statoilmacken och lade märke till en skylt i en av hyllorna: De här varorna finns på grund av stölder i kassan.
Det finns säkert tusen socialantropologiska förklaringar till att folk stjäl, Men jag kan inte låta bli att tycka att det skulle kännas billigt, lite stukande för självkänslan, att gå in i en dygnet runt-öppen bensinstationsbutik och stjäla ur hyllorna där.
Det är lågt på något vis.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

söndag 15 juni 2008

Neslig men nästan betydelselös förlust

Jovisst blev vi väl alla rätt långa i ansiktet när Spanien i sista minuten sänkte Sverige och vann med 2-1. Vi kan förklara bort det med att det var en domartabbe, men uppriktigt sagt: hängde det inte i luften?
Domaren visade dessutom tidigare i matchen kurage när han inte föll för spanjorernas överdrivna fall och filmande så fort de kom i lite kroppskontakt med svenska spelare och inte lyckades komma åt bollen.
Kanske är jag fördomsfull, men fotbollsspelare som är uppväxta på den europeiska sidan av Medelhavet tycks ha det där med skådespeleri i blodet. Det eviga gnällandet på domaren, gärna i grupp, är också tröttsamt.
Men trots förlusten är läget i det närmaste oförändrat.
Sverige måste spela minst oavgjort mot Ryssland för att gå till kvartsfinal, och så hade det varit även om det blivit oavgjort i går. Att det sedan kan innebära att Sverige får möta Holland i en kvartsfinal behöver man inte fundera över nu.
Alternativen Italien, Frankrike eller Rumänien är knappast enkla de heller.
Nej, själv ska jag fundera på att ta mig till jobbet nu.
En dag kvar, sedan har jag tre veckors semester.
Fy fan, vad skönt!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

lördag 14 juni 2008

Ja, snart gäller det Spanien i EM-slutspelet


Om någon timme ska jag bege mig till restaurang Brogatan i Malmö där Ol´Hell har hyrt en salong där ett mindre sällskap ska samlas för att äta, dricka och se när Sverige möter Spanien i fotbolls-EM.
Jag är inte mycket för att teoretisera inför fotbollsmatcher, det är för mycket som kan spela in för att det ska kännas meningsfullt.
Ja utom då för våra kära sportjournalister som ju kan leverera en hel del fantasifulla teorier (att Spanien skulle känna något som ens liknar "panik" inför mötet med Sverige är ju fria fantasier, men panik är det nya modeordet i kvällsblaskorna, det är ju ett bra rubrikord).
Jag ska i allafall våga mig på att tippa resultatet (bygger helt på någon slags magkänsla): 2-2.
Resultatet av folkomröstningen i Irland i går, om Lissabonfördraget, kändes nog i magen och lite överallt hos höjdarna i EU.
Själv har jag, sedan jag var i Irland första gången för snart 20 år sedan, alltid uppfattat irländarna som positivt inställda till EU. Landet har ju förvandlats från den fattige kusinen ute i Atlanten till ett ekonomiskt välmående land (även om det gått lite sämre de senaste åren).
Men trots alla skyltar med "Detta är ett EU-finansierat projekt" vid många stora byggarbetsplatser av olika slag i landet (inte minst vägar) är det tydligen inte så att Irland varit över medel gynnat av bidrag från EU.
Tydligen är det mera ett resultat av ren råkapitalism (där inte alla medborgare i republiken vunnit lika mycket på framgångarna).
Så det är väl helt enkelt på det viset att irländarna är lite egensinniga och helst av allt vill gå sin egen väg utan att styras för mycket av EU.
Låten på videon ovan, Glory to the World med El perro del mar, har jag fått på hjärnan sedan jag flitigt spelat en cd från The Word, där låten är med, i bilen den senaste tiden. Puh, vilken mening!
Men ni fattar, tror jag.
Jag har (oftast) intelligenta läsare.
Och låten passar väl på något vis nu när vi ska fajtas mot Spanien.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

fredag 13 juni 2008

Och dagens skrivfel levererar Sydsvenskan

Jag vet att jag är lite tjatig, men jag är även lite allergisk mot tidningar med stora resurser som ändå inte klarar av att hålla ordning på språket. Man kan förvisso slöiunta på tangenterna, men skriver man autencitet när det heter autenticitet, då vet man inte riktigt vad det är man skriver. Så gjorde Sydsvenskan i dag i en artikel där en professor som gillat att lyssna på Dolly Parton ä-n-d-a sedan 1999 analyserar henne.
I mitt tycke ett typiskt exempel på att vindarna vänt och att det nu blivit kultur att lyssna på det som för inte så väldigt länge sedan, ofta av samma människor som nu ä-l-s-k-a-r Dolly Parton, kallades kommersiell amerikansk skit.
På tal om Dolly så hotade ju hennes konsert i Malmö i morgon, lördag 14 juni, att krocka med slutet på EM-matchen mellan Sverige och Spanien. Men arrangörerna lyckades senarelägga konsertstarten en halvtimma, så nu lär det väl bli taxirace till Malmö stadion efter slutsignalen (om det inte gått helt åt skogen för Sverige innan dess).
Och på tal om EM så gick ju Tyskland lite oväntat på en nit mot Kroatien, även om kroaterna ofta föll väldigt enkelt trots att de själva klarade av att dela ut ett och annat tjuvnyp.
När sedan Österrike grep halmstrået och fixade oavgjort mot Polen i sista minuten blev det helt plötsligt möjligt för Österrike att stoppa Tysklands avancemang till en kvartsfinal.
Så kan det gå!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

torsdag 12 juni 2008

Ännu en skröna har gått ur tiden, enlig DN

Jag såg på DN:s webb att ännu en "legend" har dött. Jag är tjatig kanske, men jag fattar inte att det finns journalister på Sveriges största morgontidning som inte fått lära sig att göra skillnad på legend och legendar.
Som den begriper, som läser texten, var det faktiskt en existerande person som dött: den legendariske rallyföraren Ove "Påven" Andersson.
Tragiskt, men DN:s text (TT:s är det ju egentligen) lämnar mig dock inte svar på det jag undrar över mest: varför kallades han Påven?
I fotbolls-EM i går gick Portugal, tämligen planenligt tycker jag, som första lag till kvartsfinal efter att ha slagit Tjeckien. Där lär de nog får möta ett av de båda lag, Kroatien och Tyskland (visst, Polen är inte avhängda än) som möts i kväll i en förmodligen rätt tuff match.
I går förpassade dessutom turkarna värdnationen Scheweiz ut ur turneringen i en match som stundtals mest påminde om vattenpolo. Det regnade något djävulskt och bollar ploppade ner i vattenpölar och blev liggande när de skulle rullat vidare på en torr plan.
Men spelet måste fortgå, det ska mycket till innan man bryter en fotbollsmatch för vädrets skull.
Irland är inte med i årets EM-slutspel, men står i fokus i Europa i dag i alla fall.
Som enda medlemsland i EU har man folkomröstning om det så kallade Lissabonfördraget.
Utgången är oviss och jag skulle tro att det är en och annan inom EU-etablissemanget som är lite nervig i dag.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

onsdag 11 juni 2008

Fler åskknallar från Ibracadabra, tack

Visst, det gick ju vägen mot grekerna i går.
Jag lyckades till och med tippa rätt resultat, även om jag inte hann lämna in något tips innan jag var tvungen att dra till jobbet.
Men, utan att ha kollat, gissar jag att det inte var så höga odds på 2-0, eftersom det är ett rätt typiskt optimistresultat när man tippar på svensk seger.
Dock: rätt hade jag.
Låt oss nu hoppas att Zlatans drömmål, ett mål som säkert kommer att visas igen när EM så småningom ska summeras, satt lite skräck i ryssar och spanjorer.
Vad gäller kommande match för Sverige, mot Spanien på lördag, återkommer jag med resultatet när jag spanat lite noggrannare i kristallkulan. :-)
I kväll börjar gruppspelet på en ny runda, och det börjar handla om vinna eller försvinna för ett par lag, bland annat värdnationen Schweiz.
Jag rekommenderar för övrigt en titt på Uefas EM-sajt, den är kanonfin.
Den som vill suga lite på karamellen från i går kväll, matchen som Sverige vann, bör kolla in det vidhängande bildspelet.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

tisdag 10 juni 2008

Nu måste Sverige överraska positivt

Surfade runt lite för att kolla om någon tidning hade recenserat Steve Earles konserter i Sverige nyligen. Han är väl inte så het som för ett antal år sedan kanske, men ett par positiva recensioner hittade jag i alla fall.
Dagens Nyheter däremot hade i stället varit och sett någon som tydligen heter Steve Earl (se rubriken från nätet ovan) vilket väl är i klass med de som gjorde en piratutgåva där han fick heta Steve Early.
Det hade ju kanske varit vitisgt om det varit tidiga inspelningar, men det var helt enkelt en felstavning, precis som DN:s.

I EM i går var väl höjdpunkten Hollands utspelning av världsmästarna Italien. Jag kunde inte kolla matchen speciellt intensivt, men man kunde ju knappast missa italienarnas sura miner, klagande på domaren, viftande med armarna och "vadå-jag?"-miner som syntes ständigt och på långt håll.
Men i kväll gäller det: jag kan bara hoppas att det svenska laget ska överraska positivt efter det usla genrepet mot Ukraina.
Grekerna är på intet sätt oslagbara och jag hoppas, och tror nästan, på 2-0 till Sverige.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

måndag 9 juni 2008

Lätta moln på den himmelsblå himlen

Moln på himlen över Malmö, det var det ett tag sedan man såg.
Men så är det i dag, den himmelsblå Malmöhimlen fläckas här och var av gråvita stråk. Och det är bara att konstatera vad man redan visste: att inget varar för evigt.
Dock är tydligen Emmylou Harris fortfarande en kraft att räkna med. I morgon släpps hennes nya skiva All I Intended To Be, och enligt brittiska Mojo håller den hög klass.
Det är en blandning av Emmylou Harris egna låtar och sånger av bland andra Patty Griffin, Merle Haggard och Tracy Chapman.
I dag möter Rumänien Frankrike och Italien Holland i fotbolls-EM och det låter som om det kan bli rejäla kraftmätningar, speciellt det senare mötet.
De verkliga rysaren kommer ju i morgon, då Sverige möter Grekland. Det känns som om det kan gå hur som helst och att fortsättningen mycket hänger på hur det går i denna match både resultatmässigt och psykologiskt.
Sedan kan jag bara, innan det är dags att samla sig inför resan till jobbet, konstatera att en ny sorts motståndsrörelse tydligen har nått även Malmö.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Jag nöjde mig med Tyskland-Polen i dag

Jag vet inte riktigt vart den här dagen har tagit vägen, men den var varm och jag lyckades ändå inte ta mig ut förrän efter klockan åtta i kväll.
Då tog jag mig till BT:s lägenhet och kollade det första lite småheta mötet i fotbolls-EM, det mellan Tyskland och Polen.
Tidigare hade Kroatien spöat värdnation nummer två, Österrike, med matchens enda mål, ett straffdito. Inte speciellt imponerande enligt min mening.
Tyskarna spöade Polen med 2-0, men skulle ha kunnat vinna med ännu bättre siffror.
Tyskland är ju inte speciellt omtyckta som landslag utanför sitt eget land (till skillnad från till exempel Brasilien), men man kan inte bortse att de spelar bra fotboll.
Första målet mot Polen var ett skolexempel på hur man lurar ett försvar grundligt och sedan slår en passning som en blind kunde ha satt i det polska målet.
Jag gillar tyskarna på något vis, fastän till exempel en spelare som Ballack väl inte skulle behöva filma till sig frisparkar.
Men jag tycker det är lite speciellt att man har en spelare som heter Schweinsteiger (det är så himla tyskt och låter lite skrämmande) och jag gillar Torsten Frings med sin eviga hårdrockarfrissa (han lär gilla den musiken också, och att köra mc) och med sin rätt bistra framtoning.
Tyskland kommer, som vanligt, att gå långt i slutspelet, det känns rätt säkert.
Nu får jag titta på de kommande dagarnas matcher på jobb-tv:n och det blir ju inte något koncentrerat tittande.
Lite extra får man väl försöka hänga med när Sverige på tisdag spelar mot Grekland, en match som känns jätteviktig för Sveriges fortsatta öde i turneringen.
Trist då att, inför den, handlar det nu visst mest om tjafset kring ett svar Zlatan givit på en fråga på en presskonferens.
I vanlig ordning är det något av snillena på någon av våra kvällsblaskors redaktioner som gjort ett stort nummer av detta. Egentligen handlar det om en skitgrej som borde passerat i tysthet.
Jag retar mig mer på att en tidning på nätet lyckas kalla Zlatan för Zlatabn (utan att man tydligen själva märker det) och att man i DN inte kan stava rätt till pusha, utan skriver puscha.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

söndag 8 juni 2008

Kan Dylan dra röster till Obama?


Det är inte bara den nu besegrade Hillary Clinton som ger Barack Obama sitt stöd på Obamas fortsatta väg mot den hägrande presidenposten i USA.
Självaste Bob Dylan ska under sin pågående Europaturné, vid ett stopp i Danmark, ha sagt något till en reporter från brittiska Times som kan tolkas som att Dylan ger sitt stöd till Obama.
I vanlig ordning uttalade sig inte Dylan speciellt rakt på sak, men uttolkarna av hans ord är rätt säkra på att Dylan valt att ta ställning för Obama nu.
Och hur ska man nu tolka Dylans förhållande till Barack Obamas slogan om Change, förändring?
The Times They Are A-Changin´eller Things have Changed?
Nåväl, det återstår väl nu att se om Bob Dylan kan ha en sådan påverkan på den amerikanska opinionen, kanske trots allt bli den talesman för en generation som han avskyr att bli kallad för, att Obama faktiskt får hjälp in i Vita huset.
Kolla gärna videon som Times länkar till.
Det handlar om konstnären Bob Dylan som under utställningsnamnet The Drawn Blank Series (inte Drawn Black som en av våra kvällstidningar pinsamt nog fick det till) på ett Londongalleri från den 14 juni.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

EM-festen i Österrike/Schweiz har börjat

Jag ägnade hela lördagskvällen åt de båda premiärmatcherna i fotbolls-EM i Österrike och Schweiz. Bänkade mig i splendid isolation framför den superba platt-tv:n i BT:s lägenhet och hann med en matpaus mellan de båda matcherna.
I lägenheten var det, i vanlig ordning när det är varmt ute, hett som i helvetet. Men med några fönster öppna blev det i alla fall lite rörelse på den 28-gradiga luften.
Genom fönstren kunde man också höra att det var liv och rörelse ute på gården: ett par gäng verkade grilla medan ett större gäng hade riggat upp ett partytält och verkade fira någons födelsedag rejält (de höll på fortfarande när jag lämnade stället någon timme efter midnatt).
Matcherna var helt ok som underhållning och den andra, mellan Portugal och Turkiet, var stundtals strålande.
Värdnationen Schweiz förlorade med uddamålet mot Tjeckien och hade dessutom oturen att få en av sina stjärnor skadad redan i den första halvleken.
Senare hade Portugal uppvisning mot ett Turkiet som faktiskt ändå kämpade på och inte var bergsäkert slagna förrän man var inne på övertid i andra halvleken.
Portugiserna är nog att räkna med när det börjar närma sig final i EM.
För övrigt tror jag man kan räkna med att få se många roliga, tuffa och välspelade matcher i detta mästerskap. Det finna inga förlorare på förhand, inga blåbärslag, med i detta slutspel.
Noterade för övrigt att högsommarvädrat som rått, ja vad är det, en dryg vecka nu, sjunger på sista versen.
Då blir det väl mer av den gamla vanliga visan då.
Man får väl, som så ofta, vara glad för det som varit.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

lördag 7 juni 2008

Varmt är bara förnamnet

Jag har inte bara åkt tåg i dag. Jag har åkt bil också.
Och då får man väl tacka sin lyckliga stjärna eller vad det nu är man ska tacka, att man har en bror som investerat i en sprillans ny etanoldriven Saab med utmärkt luftkonditionering.
För det är varmt i Sverige nu. Och när man far från den blåsiga södern upp till Smålands högland, ja då stiger temperaturen snabbt.
Stannar man till och stänger av AC:n, då åker dörrarna upp rätt omgående om man inte vill bli kokt därinne i kupén.
Undrar hur länge det ska hålla i sig, och om det är den sommar vi får i år.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Stuck inside of Alvesta...

...with The SJ blues again.
Ja det skulle man kunna säga för att travestera Bob Dylan angående mina tågresor den gångna fredagen.
Jag pröjsade detta bolag över åttahundra spänn för att i dag, på vår Nationaldag, ge mig ut på en för mig oerhört viktig familjeangelägenhet (för sorglig och känslig för att gå in på nu) och återvände hem till Malmö vädigt besviken på SJ och den gamla SJ-nazimentaliteten som tydligen börjar vidhäfta våra tågreseleverantörer igen.
Det började strålande med att tåget f-r-å-n Malmö till Nässjö var en halvtimme försenat när det gick och ännu mer försenat när det kom fram.
På återresan skulle jag åka från Alvesta, kanske inte den mest humörhöjande platsen att vistas på i vårt land (det är väl därför man placerat flyktingmottagning i stor skala där, för att de ska fatta vad som gäller i det här landet) och kom dit med en icke ombokningsbar biljett.
Men eftersom jag var tidigt på plats och med en hårsmån missade ett X2000 på väg mot Malmö (det var kraftigt försenat) frågade jag en tågvärd på nästa X2000 (som nästan kört i fatt det tidigare, försenade) om man möjligen kunde klämma sig in där för att komma lite tidigare till Malmö och slippa vänta i Alvesta på nästa tåg.
"Det går inte", sade denne förebild för SJ:s tågvärdar och slängde igen tågdörren framför mig.
Sedan var det tåg jag hade biljett till fyrtio minuter försenat.
Ja, kort sagt så snodde SJ mig i dag på över en timme av min tid.
Men att vänta sig kompensation för detta sölande, i form av att kunna få åka med ett tidigare tåg, det var inte att tänka på.
Heil SS, öh...SJ!

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

fredag 6 juni 2008

Glass och glada studenter på stan

Jag tog mig ut på stan i dag för att bland annat köpa en försenad födelsedagspresent till en av mina bröder som jag ska träffa i morgon. I samma veva skulle jag hämta ett par biljetter på Malmö station.
Det tog inte många sekunder att inse att det är studenttider nu. Mängder av tutande bilar for runt med glada, sommarklädda, livsfarligt sittande, nyutsläppta studenter.
På något vis kan man inte låta bli att smittas av den där ungdomligt entusiastiska livsglädjen de utstrålar.
Jag slog till och köpte en glass, årets första, av en tjej som sålde glass i alla regnbågens färger och några till inne på Hansacompagniet.
Det blev en giftigt bå kula med lätt mintsmak och en persikofärgad med persikosmak.
Stärkt av den delikata glassen cyklade jag vidare mot Västra Hamnen och upptäckte på vägen att en helt ny stadsdel, Dockan,
med restauranger och folkliv höll på att växa fram runt högskolan.
För att då inte tala om hur mycket nytt som byggts upp kring Turning Torso sedan jag var där senast. Jag kände mig nästan som en turist i min egen stad.
Man borde helt enkelt kanske ge sig ut och cykla lite oftare.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

torsdag 5 juni 2008

Quizvinst och Meghan tillbaka i baren

Onsdag och quizafton igen.
Prima sommarväder och samling på Pickwicks uteservering.
Så flyttade vi in i inomhusvärmen när själva quizzandet började. Och vi var ett himla fint gäng. Så fint att vi tog årets första seger i eget namn, och jag kände att jag bidrog med ett och annat.
Inte nog med det, utan vid inflytten blev jag varse att Meghan, min favoritbartender, var tillbaka i Sverige igen. Det är sällan man är med om två sådana fullträffar på en kväll.
På något vis är det skönt att (och nu vet jag att en och annan tycker jag är ute och seglar) vi släpper in kvinnor i vårt land som inte måste rätta sig efter vad idioter till män säger att de måste rätta sig efter.
Jag tycker att det här religiösa hokus-pokuset börjar gå för långt.
Vi är väl alla, kvinnor och män, för bövelen tänkande människor!
Fast man undrar ju ibland.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

onsdag 4 juni 2008

Himmelska fridens torg/Kent State USA

I dag, den 4 juni, är det årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking i Kina. En fruktansvärt tragisk händelse då ett stort (hur stort råder det mycket delade meningar om) antal kinesiska studenter dödades när militären med våld stoppade deras demonstrationer för yttrandefrihet.
Det sorgliga jubileet uppmärksammas, med rätta, i stora liberala tidningar här i landet. För exakt en månad sedan, den 4 maj, var det årsdag för dödsskjutningarna av studenter vid Kent State University i USA. Det jublieet har jag inte hittat en rad om i sagda tidningar.
Visst det var "bara" fyra som sköts ihjäl av amerikanska nationalgardister vid Kent State University. Annars var händelsen en obehaglig förebådelse av det som senare hände på Himmelska fridens torg.
Men det är väl skillnad på elakingarna i Kina och de i grunden hyggliga amerikanerna.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Musiken i livsmedelsbutiken: 10


Jag tror i alla fall att det blir nummer tio av dessa bisarra musikaliska upplevelser man får samtidigt som man går och handlar upp sig på käk, eller dasspapper, eller vad det nu är.
På väg till jobbet i söndags (jepp, en söndag) måste jag stanna till vid den stora Konsumladan vid en av infarterna till Ystad.
Jag har givetvis inte käkat frukost hemma utan dragit iväg direkt i bilen för att hinna handla på vägen och krubba på jobbet.
Och när jag går där inne är det en, säger en låt i den musikaliska sörjan som sköljer över mig som jag lägger på minnet.
Black Sabbath: Paranoid, låten som blev deras genombrott.
"Quit it with my woman..."
Ja, där är ju bröd som inte är lastgammalt.
"...cause she couldn´t help me with my mind..."
Och där har vi en hyfsad ost...
Jag lyssnade faktiskt på Black Sabbath från första plattan, och efter Paranoid kändes det som om det bara bar utför.
Och Ozzy blev en seriefigur.
Det kunde kanske inte gått på något annat vis.

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

tisdag 3 juni 2008

Jah Hollis har tävling på sin blogg!!!


Det har ju blivit så populärt med tävlingar i bloggvärlden nu, så även om jag är lite sen att hoppa på tåget, så hoppar jag i alla fall på sagda tåg.
Men det handlar inte bara om att ni ska länka till min blogg, ni måste ha ett litet uns av pop/rockkunskap (eller kunna googla) för att kunnna bli en vinnare.
Det är så att det är ett rent ut sagt djävla liv i omgivningarna här hemma nu. Jag har järnvägen bara en bit från huset där jag bor, och normalt är det inga problem med tågen som skramlar förbi en bit bort då och då.
När jag tänker efter så har jag, sedan jag lämnade föräldrahemmet, med få undantag bott så att jag kunnat höra (och se) tåg på lite avstånd.
Men nu, när det är så varmt ute så hundarna kokar, har närheten till järnvägen blivit ett problem. Jag kan inte ha fönstren öppna i värmen eftersom man håller på att bygga om en järnvägsbro ett par hundra meter härifrån (huset i bakgrunden på bilden är ett av mina grannhus).
I detta arbete tycks en pålkran som dunkar rytmiskt på högsta volym, timme ut och timme in, hela dagarna, vara det viktigaste verktyget.
Ja, det känns nästan som en befrielse när man får åka till jobbet på eftermiddagen och slippa höra detta fruktansvärda ljud.
Och vad har då detta med min tävling att göra?
Jo, den som lyckas koppla ihop låten Paper Plane med ett ungdomligt Status Quo (här ovan), med detta nervpåfrestande broarbete kommer att omnämnas, på min blogg, såsom varande oerhört duktiga och kunniga personer.
Jag har dessvärre inga materiella priser att dela ut, men det kanske kommer så småningom, om denna tävling blir en succé.
Å andra sidan. Du kan ingenting ta med dig när du går...

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Bo Diddleys fyrkantiga gura har tystnat


Ännu en av de riktigt stora från rock´n´rollens barndom har gått till de sälla jaktmarkerna. En av de verkliga stilbildarna, en som många försökt efterlikna, men som aldrig någon någonsin lyckats med att ta efter fullt ut.
Bo Diddley, mannen med en fyrkantig rytmbox till gitarr och med alla sångerna om sig själv, har spelat färdigt.
Han dog den 2 juni, 79 år gammal.
Men, som det verkligen är befogat att säga nu, hans musik och hans minne lever vidare.
Från Stones till The Clash och vidare har Bo Diddley varit en stor inspiratör främst när det gäller musiken, men kolla gärna in fotarbetet i videon ovan. Många vita fötter har försökt att dansa fram över scenen på det självklara viset.
Det är inte så mycket att tillägga. De gamla hjältarna dör en efter en, men vad hade musiken i dag varit utan dem? Inte musik som vi känner den i alla fall.
Jag har sett Bo Diddley en gång live på scen, och det är en konsert jag är tacksam att jag gick på.

"I walk 47 miles of barbed wire,
I use a cobra-snake for a necktie,
I got a brand new house on the roadside.
made from rattlesnake hide...
...who do you love?"

Who do You love? Bo Diddley

Jah Hollis

Andra bloggar om: , , , , , , ,