Twingly statistik

söndag 7 januari 2007

Artister att upptäcka: 2. The Delgados

Livet är orättvist, den saken är säker. Hade det inte varit det, hade skotska The Delgados varit ett av de stora banden här i världen, även publikmässigt.
Men medan de kämpade på i tio år och gav ut en bunt helgjutna skivor fick de se andra skotska band som Belle & Sebastian, Arab Strap och Franz Ferdinand få de stora framgångarna.
Och känner man inte att man får det gensvar man faktiskt är värd, då blir det svårare att hålla på, eller lättare att göra något drastiskt. Och i april 2005 lade The Delgados ner verksamheten som band.
Sorgligt nog innan jag fick chansen att höra dem live, det lär annars ha varit något alldeles speciellt.
Den gode John Peel, frid över honom, hade i alla fall ett gott öra till The Delgados och nu finns också som ett testamente över bandet en liveplatta från en rad spelningar de gjorde i Peels program.
Men till den som vill höra The Delgados när de var som allra bäst rekommenderar jag Universal Audio, skivan som borde blivit genombrottet.
De goda nyheterna är i alla fall att Emma Pollock, The Delgados underbart butter-bistra sångerska och gitarrist, ska fortsätta på egen hand på skivbolaget 4AD.
Vi väntar på stora saker.

Jah Hollis

Inga kommentarer: