Twingly statistik

torsdag 18 januari 2007

Musiken i livsmedelsbutiken: 3

”Imagine no possessions…”. Det blir en viss kontrastverkan när man går i det stora köpcentrat och hör John Lennon sjunga Imagine över butikernas högtalaranläggning.
Just där är det kanske lite svårt att tänka sig en värld utan ägodelar.
Samtidigt är ju Imagine märklig redan i det sammanhang den kom till. John Lennon var själv rik som ett troll och filmen (videon) till låten spelades in på Tittenhurst, ett godsliknade hus där Lennon bodde med Yoko Ono.
Var det några som hade ”possessions” så var det John och Yoko.
Jag har även hört andra invändningar mot Imagine. På någon kultursida någonstans läste jag en artikel av en person som tyckte det var vedervärdigt att tänka sig, som Lennon gör i Imagine, att det inte skulle finnas länder och religion.
Själv tycker jag det finns något sunt i tanken, speciellt vad gäller religionen (till skillnad då från tron). Få saker har väl orsakat så många krig, så mycket lidande och så mycket osämja som religion.
Så nog ligger det något i vad han sjunger om John Lennon, även om han själv inte framstår som ett lysande fördöme för sin sak. Men han har kanske fått oss att tänka till lite, kanske till och med där i köpcentrat, och det är ju en uppgift som bra musik har.

Jah Hollis

Inga kommentarer: