Twingly statistik

tisdag 16 januari 2007

Storbritannien fyller 300 år i år

Ja, det finns säkert en och annan som anser att det är en felaktig historisk beskrivning att stormakten Storbritannien bara skulle vara 300 år. Eller kanske bara tycker det låter lite för en nation som uppnått sådan status i världen.
Men tänk då på att världens politiskt och ekonomiskt ledande nation, the US and A, firade sitt 200-årsjubileum 1976 (ja, det beror kanske på vem i landet man frågar).
England och Skottland ingick 1707 (den 1 maj lär vara det officiella datumet) den union som blev grunden för Great Britain (nej, inte Little Britain!). Somliga anser att det var en miss, från Skottland sida och att gammal splittring och osämja i det skotska kungadömet gjorde unionen möjlig.
Och sedan dess har naturligtvis nationalismen frodats i Skottland, starkare till och från och man kan väl tänka sig att det blir fart på diskussionerna nu vid 300-årsjubileet eller vad man föredrar att kalla det.
Här i Sverige har jag träffat på en lite mer udda variant av skotsk nationalism bland folk med skotsk bakgrund. De retar sig på att Systembolaget i sin katalog illustrerar skotsk whisky med Union Jack, de vill hellre ha den skotska flaggan, St Andreaskorset.
Stå på er!

Jah Hollis

Inga kommentarer: