Twingly statistik

fredag 19 januari 2007

Vem har rätt om den amerikanska livsstilen?

Om det finns två motsatta uppfattningar i en fråga kan väl omöjligen båda vara sanna? Säkerligen finns det någon som vill påstå att det kan de visst, men jag håller mig till slutsatsen att båda uppfattningarna faktiskt inte kan vara sanna.
Nu gäller det den amerikanska livsstilen, hur det går för den och vart den leder.
Den första uppfattningen står krönikören Henric Borgstöm för i Sydsvenskan. Hans krönikor brukar vara tänkvärda och välskrivna, men den här gången vete tusan hur underbyggd den är.
Han har besökt några platser runt om i världen på vad som verkar vara en snabbrundresa och han slår fast att överallt ”vinner den amerikanska livsstilen trots attackerna (mot den)”. Den vinner terräng särskilt bland ungdomen världen runt ”trots alla ruttna tomater mot imperialismen.”
Henric Borgström visar också i sin krönika en oanad talang: han kan bara genom att observera ett överviktigt par i Sydney tala om hur mycket de väger, men det är en annan historia.
Mot denna krönika ställer jag då ett färskt inlägg på bloggen Det Progressiva USA där det sägs att amerikanerna genom sin livsstil håller på att ”konsumera sig ner i rännstenen.”
Som bevis finns diverse uttalanden, bland annat från chefen för USA:s centralbank. Slutsatsen är att den amerikanska livsstilen håller på att gå under i självaste USA.
OK, kanske funkar det att exportera den ännu, men det känns inte som om både Borgström och Det Progressiva USA-bloggen kan ha rätt om hur det ligger till.
Men vem av dem är det då som har rätt?

Jah Hollis

Inga kommentarer: