Twingly statistik

söndag 4 mars 2007

Köpenhamn–Oskarshamn, likheterna finns

Läste på Politikens webbsida att det omstridda Ungdomshuset i Köpenhamn nu ska rivas, och det ska ske inom ett par dagar. Ägarna (jo, de är faktiskt det), den kristna sekten Fadershuset, ska, enligt vad Politiken säger sig fått reda på av byggbranschen i Köpenhamn, ha fått klartecken från Köpenhamns kommun att jämna huset med marken.
En sådan rivning lär inte gå obemärkt förbi, och det sägs att flera firmor i rivningsbranschen i Köpenhamn (och folk som jobbar i de firmorna) sagt ifrån att de inte tänker ta det jobbet.
Hur det än går till, får man hoppas att ingen människa ska behöva skadas, eller än värre sätta livet till i den här striden.
Nej, det är inte värt det.
Jag kan inte låta bli att dra paralleller med en kyrkoockupation i lilla småländska Oskarshamn en gång i tiden, påsken 1975. Dimensionerna var givetvis inte desamma som i Köpenhamn nu, men det handlade om samma sak.
Ungdomar ville rädda en rivningshotad kyrka för att göra den till musikhus. Man får nej i alla instanser och i desperation ockuperar man huset på påskaftonen.
Efter påtryckningar från dåvarande kommunalrådet är polisen snabbt där och bryter sig in i kyrkan och släpar ut ungdomarna som bara gör passivt motstånd (våld hade varit totalt meninglöst, tro mig).
Sedan rev kommunen kyrkan en tidig morgon.
Men jag vill hävda att kampen för huset inte hade varit förgäves och vid tillfälle ska jag återkomma till detta ämne.

Jah Hollis

PS. Historien om kyrkoockupationen i Oskarshamn finns kortfattat, men bra, återgiven i en bok som Thomas Gren skrev till Oskarshamns 150-årsjubileum 2006. DS.

Inga kommentarer: