Twingly statistik

tisdag 6 mars 2007

Hårda papper på Sex Pistols tid

Jag har den dåliga (?) vanan att köpa brittiska, och ett och annat amerikanskt, rockmagasin i tid och otid. Dessutom prenumerar jag sedan länge på Mojo, enligt somliga gubbrockmagasinens gubbrockmagasin (fast inte enligt min mening, då).
När jag skull med tåget till jobbet i dag kunde jag därför inte motstå marsnumret av Uncut, fastän:
1. Det var ännu en cover story om The Smiths
2. Jag hade bråttom som sören
3. Det lär inte dröja länge förrän aprilnumret är här
4. Jag har så många gamla rockmagasin hemma att jag knappt har plats för dem
Nåja, tidningen visade sig vara en välkommen reskamrat på det fullsmockade tåget. Jag hittar alltid något läsvärt i de här publikationerna, så är det bara.
Under rubriken Snapshot: The Sex Pistols, blev jag ännu en gång påmind om hur tufft klimat det var i England, ja hela Storbritannien, året då man firade drottning Elizabeths 25 år på tronen. Mindre än två år innan ”The Iron Lady”, Margaret Thatcher skulle koppla sitt grepp på landet.
Det är helt enkelt en bildserie som visar hur en polis, en Bobby, beslutar sig för att stoppa Sex Pistolsmedlemmar på gatan och vistera dem bara för att han tycker de ser skumma ut.
Med våra ögon sett ser de rätt ”normala”, nästan fridsamma ut. Möjligen skulle Steve Jones kunna anklagas för usel klädsmak, men Sid Vicious ser ut som en lite fnittrig Ramones-klon, Rotten är mindre utmanande än Trindeman Lindeman
och Paul Cook såg nästan alldaglig ut.
Men i polisens ögon var de tydligen en samhällsfara man kunde behandla hur som helst.

Jah Hollis

Inga kommentarer: