Twingly statistik

måndag 7 maj 2007

4 maj 1970 och 4 juni 1989

Vi passerade nyss den 4 maj, den dag 1970 då amerikanska soldater sköt ihjäl fyra studenter och skadade ytterligare nio vid Kent State University i Ohio i USA. Den händelse som Neil Young beskriver i låten Ohio som han spelade in med Crosby, Stills, Nash and Young.
Kanske har jag missat det, men jag har inte hittat ett ord i svenska media om att vi just passerade denna sorgliga årsdag.
Och snart är det den 4 juni då kinesiska soldater, 1989, besinningslöst sköt ihjäl sina egna landsmän, främst studenter, i massakern på Himmelska fridens torg i Peking.
Gissa om vi kommer att påminnas om denna hemska årsdags betydelse.
Så många som upp till 3 000 sägs ha fått sätta livet till för att de demonstrerade för sina rättigheter.
I Ohio 1970 demonstrerade man mot Nixons krig i Sydostasien, en handling man har rätt till enligt Bill of Rights (som också ger amerikaner rätten att bära vapen).
Nu undrar jag: Blir det som hände i Kina värre för att det var så enormt många fler som dödades? Eller har militärerna i Kina och USA i de här fallen begått samma övergrepp på sina egna?
I så fall, varför tycks det som hände vid Kent State University ha fallit i glömska?

Jah Hollis

2 kommentarer:

Ankan sa...

Tyvärr är det väl så att amerikanerna radar upp tragiska händelser år efter år så det försvinner i mängden?

Jah Hollis sa...

Det är en fullt möjlig teori.
Sedan tror jag många är beredda att vara mer överslätande när det är USA som gör något som egentligen inte ska få hända i en demokrati.
Många har nog lättare att hacka på kineser än på amerikanser i största allmänhet också.